În cadrul studiului, publicat în Nature Communications, cercetătorii au analizat probe de sânge de la pacienții cu COVID-19 și au descoperit că nivelurile scăzute ale anumitor anticorpi au fost mai frecvente la cei care au dezvoltat „long COVID” decât la pacienții care și-au revenit rapid după boală.
Luând în calcul vârsta pacientului, tipul de simptome COVID și dacă persoana respectivă suferă sau nu de astm bronșic, „semnătura anticorpilor” le-a permis medicilor să estimeze dacă oamenii prezintă un risc moderat, ridicat sau foarte mare de a dezvolta boala pe termen lung.
În cercetare au fost incluse 175 de persoane care au fost testate pozitiv pentru infecția cu coronavirus și 40 de voluntari sănătoși care au acționat ca grup de control. Medicii au urmărit 134 dintre pacienții cu COVID până la un an după infecția inițială.
Testele de sânge ale participanților au arătat că cei care au dezvoltat „long COVID” sau COVID de durată au avut niveluri scăzute de anticorpi IgM și IgG3. Când virusul lovește, IgM crește rapid, în timp ce anticorpii IgG cresc mai târziu și oferă protecție pe termen mai lung.
În general, credem că descoperirile noastre și identificarea unei semnături de imunoglobuline vor ajuta la identificarea timpurie a pacienților care prezintă un risc crescut de a dezvolta COVID de lungă durată, ceea ce va facilita cercetarea, înțelegerea și, în cele din urmă, tratamentele țintite pentru COVID de lungă durată.
Onur Boyman, profesor de imunologie, coordonatorul cercetării:
Testul nu poate anticipa riscul unei persoane de a avea „long COVID” înainte de a fi infectat, pentru este nevoie de detalii despre simptomele cu care se confruntă.
Totuși, dr. Carlo Cervia, autorul principal al studiului, precizează că despre pacienții cu astm bronșic și niveluri scăzute de IgM și IgG3 se poate presupune că sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta „long COVID”.
Medicul mai spune că este de așteptat ca rezultatele studiului să ducă la îmbunătățirea îngrijirii pacienților cu COVID de lungă durată, „precum și să motiveze grupurile cu risc ridicat, cum ar fi pacienții astmatici, să se vaccineze și astfel să prevină COVID-ul lung”.