Lucian Boceanu avea, printre obligaţiile impuse de controlul judiciar, şi interdicţia „de a depăşi limita teritorială a României”. Cu toate acestea, el a reuşit să plece și se află acum în străinătate, spun surse din poliţie.
Boceanu e dat în urmărire generală din 29 noiembrie. În acea zi, imediat după pronunţarea condamnării definitive, poliţiştii au mers să-l ridice şi nu l-au mai găsit acasă. La scurt timp, au fost trimise, către Poliția de Frontieră și Direcția de Pașapoarte, ordine de interzicere a părăsirii ţării.
Odată cu Lucian Boceanu a dispărut şi fratele lui mai mic, Dafinel Boceanu, care e condamnat în acelaşi dosar la 9 ani şi 8 luni de închisoare, pentru proxenetism, trafic de persoane şi spălare de bani.
Crima din Elveţia, prima fugă şi arestarea din Germania
Potrivit DIICOT, cei din clanul Boceanu au organizat o rețea de exploatare sexuală, iar în perioada iunie 2016 – ianuarie 2019, au racolat, prin metoda loverboy, mai multe tinere, pe care le-au dus în orașul Lausanne din Elveţia şi le-au obligat să se prostitueze. Anchetatorii au identificat 10 victime.
Lucian Boceanu conducea reţeaua de traficanţi, iar Dafinel, fratele lui, era, spun procurorii, „pe al doilea palier al grupului infracțional organizat, racolând și supraveghind activitatea de exploatare sexuală a tinerelor”.
În noaptea de 29/30 noiembrie 2016, Mihaela Miloiu, una dintre fetele traficate, a fost ucisă de un client, iar clanul Boceanu a intrat în vizorul autorităţilor judiciare din Elveţia.
În iulie 2017, cu sprijinul Eurojust, anchetatorii elveţieni au făcut o echipă comună de anchetă cu cei de la DIICOT care investigau „aceleași persoane și aceleași fapte în România”.
Peste două milioane de euro ar fi obţinut clanul Boceanu din activitatea infracțională, anunţa DIICOT, în decembrie 2019.
În ianuarie 2019 s-au organizat descinderi simultane la adresele traficanţilor, din Câmpulung şi din Lausanne, și au fost arestaţi preventiv Dafinel Boceanu şi Florin Gogoci.
Pentru ceilalţi (Lucian Boceanu, Ion Boceanu, Fernando Boceanu, Vasile Alexandru, Teofil Alexandru şi Cătălin Frântu) „au fost emise mandate europene de arestare”, preciza Christian Buffat, procurorul de caz din Elveţia, pentru radio LFM.
În august 2020, Lucian Boceanu a fost prins şi adus din Germania. După numai trei luni, el a fost pus în arest la domiciliu, iar în decembrie 2021, măsura i-a fost înlocuită cu controlul judiciar.
Mărturia de la DIICOT a fetei ucise în Elveţia
Mihaela Miloiu era din satul argeşean Capu Piscului şi avea doar 15 ani când a intrat pe mâinile traficanţilor de carne vie. Dafinel Boceanu a agăţat-o din poarta liceului unde ea învăţa. A folosit metoda loverboy, i-a spus adolescentei că o iubeşte şi că, imediat după ce va deveni majoră, o să se însoare cu ea. Apoi, i-a propus să se prostitueze, ca să aibă amândoi din ce trăi.
În primăvara lui 2016, DIICOT investiga activitatea infracţională a fraţilor Boceanu. Audiată, Mihaela le-a mărturisit totul anchetatorilor. O altă minoră traficată le-a declarat atunci că fraţii Boceanu au vrut să le scoată din țară pe ea și pe Mihaela Miloiu, ca să practice prostituția în străinătate.
Declaraţiile fetelor traficate au fost citite de poliţişti, de procurori, dar şi de judecători. Nimeni nu le-a scos din mâinile proxeneților. Acuzat atunci de complicitate la trafic de minori şi proxenetism, Dafinel şi-a recunoscut fapta şi a primit 3 ani cu suspendare. Tribunalul Argeş l-a obligat să presteze muncă în folosul comunităţii la Inspectoratul Școlar Judeţean sau la Protecţia Copilului.
13.000 de franci elveţieni, în 7 săptămâni de trafic
Pe 7 octombrie 2016, după ce fata a împlinit 18 ani, Dafinel, la indicaţiile lui Lucian Boceanu, a dus-o în Lausanne, unde a obligat-o să se prostitueze. Cel puţin 13.000 de franci elveţieni a obţinut traficantul din exploatarea fetei, spun procurorii.
În seara de 29 octombrie 2016, Mihaela Miloiu a urcat în maşina unui client francez care avea să o ucidă. Alexandre Verdure, un fost jandarm, a fost condamnat definitiv pentru omor la 30 de ani de închisoare, în septembrie 2021.
La şapte ani de la crimă, niciunul dintre traficanţii găsiţi vinovaţi de instanţă nu e în spatele gratiilor.
Lucian Boceanu a închiriat o victimă cu 2.000 de euro
O altă victimă avea 17 ani când a fost racolată de Florin Gogoci, unul dintre subalternii lui Lucian Boceanu. Abandonată de mamă, fata crescuse într-un centru de plasament de tip familial din Câmpulung.
În august 2017, Lucian Boceanu a închiriat-o pe fată de la Gogoci, 2.000 de euro, pentru trei luni, timp în care aceasta trebuia să se prostitueze în Lausanne. Toţi banii obţinuţi de ea urmau să fie încasaţi de Boceanu.
Gogoci a convins-o pe fată să se urce în avion, minţind-o că, astfel, îl ajută să-i plătească o datorie lui Boceanu, dar şi că ea va primi jumătate din banii obținuți din prostituție. Ajunsă în Lausanne, fata a reușit să fugă, după două săptămâni.
Anchetatorii au interceptat convorbirile dintre Boceanu şi Gogoci, după ce fata a ajuns acasă:
Florin Gogoci: A venit, a zis că tu ai bătut-o, că ai luat-o de gât chiar când mânca, că ea ţi-a făcut bani, că ai strâns-o de gât, chiar când m-a sunat.
Lucian Boceanu: Și acum cu ce te deranjează asta?
Fraţii Boceanu trimiteau în România banii obţinuţi din prostituţie prin interpuși, folosind serviciile de transfer rapid. În 2017, spun procurorii, liderul grupului infracţional şi-a cumpărat din Germania un autoturism Porsche pe care a dat 46.000 de euro şi l-a înmatriculat pe numele mamei sale. Ulterior, Lucian Boceanu a pierdut la zaruri mașina de lux.
Dispăruți de la adresă din timpul procesului
Şi în acest dosar, Dafinel Boceanu şi-a recunoscut faptele şi a solicitat, la fel ca în procesul din 2016, să fie judecat în procedura simplificată, adică doar în baza probelor adunate de procurori, caz în care pedeapsa îi e redusă cu o treime.
Tot pe procedura simplificată a mers şi un alt inculpat, Cătălin Frîntu, acuzat de complicitate la săvârșirea infracțiunii de proxenetism.
Toți cei 8 inculpaţi au fost judecați în libertate. Singurul aflat sub o măsură preventivă a fost Lucian Boceanu. Pus sub control judiciar din decembrie 2021, el era singurul care venea la proces.
Anul trecut, la procesul de la Tribunalul Argeș, judecătoarea a cerut ca și ceilalţi inculpaţi să fie aduşi cu mandat, jandarmii au raportat că doi dintre ei, Ion Boceanu şi Vasile Alexandru, nu pot fi găsiţi, „pentru că nu mai locuiesc la adresele de domiciliu de ani de zile”. Pe numele lui Ion Boceanu era emis un mandat de arestare în lipsă încă din februarie 2019.
Prescrierea, după 7 ani de cercetări şi procese
Mai mult de 4 ani a durat ancheta DIICOT, care a formulat rechizitoriul abia în decembrie 2020. Procesul de la Tribunalul Argeş a durat alţi doi ani, iar între timp, şi din cauza deciziilor CCR de eliminare a prescripţiei speciale, cei din clanul Boceanu au scăpat de acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, după ce fapta s-a prescris.
Până la verdictul final, pentru unul dintre inculpaţi, Florin Gogoci, a încetat procesul penal, deoarece el beneficia de un termen de prescripţie redus la jumătate, minor fiind la data săvârşirii faptelor.
Curtea de Apel Piteşti a decis, pe 29 noiembrie, următoarele condamnări definitive:
● Lucian Boceanu: 12 ani şi 10 luni de închisoare
● Dafinel Boceanu: 9 ani şi 8 luni de închisoare
● Ion Boceanu: 9 ani, 4 luni şi 20 de zile de închisoare
● Vasile Alexandru: 4 ani şi 10 luni de închisoare
● Teofil Alexandru: 3 ani de închisoare
● Florin Gogoci: încetează procesul penal
● Cătălin Frîntu: 2 ani cu suspendare
● Fernando Boceanu: 3 ani cu suspendare
Din cele 8 victime traficate audiate în dosar, doar două s-au constituit părţi civile şi trebuie să primească daune morale de 10.000 de euro şi, respectiv, 25.000 de euro.
Pe 12 octombrie, la ultimul termen al procesului de la Curtea de Apel Piteşti, Lucian Boceanu, Dafinel Boceanu şi Fernando Boceanu au fost prezenţi în sala de judecată. Ei au refuzat să dea declaraţii în faţa judecătorilor, dar, în ultimul lor cuvânt, au spus că regretă fapta şi că vor pedepse mai mici.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
624.014 • 05.12.2023, 18:10
Lipsește educația tineretului în România, lipsa celor șapte ani de acasă. Cu mare ușurință fetele tinere sunt ademenite pentru toate prostiile posibile. Cei care sunt condamnați nu sunt urmăriți de superiorii lor, granița se trece cu mare ușurință.