• La câteva luni după ce a dat declaraţie de martor într-un dosar de trafic, Mihaela a fost dusă în Lausanne şi pusă se prostitueze.
  • Fetele racolate prin metoda „lover-boy” trebuie scoase din acel mediu, chiar şi cu forţa, spune Iana Matei, psiholog.
  • La scurt timp după ce a ajuns în Elveţia, fata de 18 ani a fost ucisă de un client francez. Cadavrul ei a fost identificat după an de zile.
  • Familia s-a împrumutat 4.000 de euro, ca s-o înmormânteze acasă. „Iniţial, am vrut să n-o aducem. M-am gândit «mă, de unde să iau eu atâţia bani!»”, mărturiseşte mama.
  • Anchetatorii francezi au venit în satul Capu Piscului, ca să-i înveţe pe părinţii Mihaelei cum să-i ceară daune criminalului.

La 15 ani, Mihaela Miloiu a intrat pe mâna unei temute reţele de trafic de carne vie din Câmpulung, clanul Boceanu, după cum scria Libertatea recent. În martie 2016, când au fost arestaţi, fata a dat declaraţie în faţa procurorilor DIICOT, însă ei nu au considerat că ea este o victimă a traficului de persoane.

Mihaela fusese racolată de Dafinel Boceanu prin metoda ”lover-boy”, un procedeu de aservire totală a victimelor care se îndrăgostesc orbeşte de traficant. „Parcă era drogată”, povesteşte mama fetei. „Poate i-o fi dat ceva… După ce l-au arestat, i-am zis «vino, mamă, acasă», dar ea tot acolo stătea, în casa lui, şi zicea că-l aşteaptă să se întoarcă.” 

Iana Matei, psiholog: „Când vin la noi în centru, ele tânjesc după iubit”

Psihologul Iana Matei conduce singurul centru pentru minore traficate din România şi ne explică cum pot fi salvate fetele de sub vraja unui traficant de tip „lover-boy”.  

„Dacă e minoră, ea trebuie să fie scoasă din mediul respectiv de cei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului. Şi cu forţa, dacă este nevoie”, subliniază Iana Matei. „Pentru că e minoră, iar minorii nu au putere de discernământ. Tu, ca adult, îţi dai seama că ea e într-o situaţie periculoasă, că e vulnerabilă şi o scoţi de acolo şi institui o măsură de protecţie pentru ea, chiar dacă ea o să facă scandal, o să ameninţe…”

Este ca într-un sevraj? „Da, e acelaşi lucru. Pentru că şi dependenţa de sex se creează dacă începi viaţa sexuală de foarte devreme, la 12 – 13 ani, iar cu metodele pe care le au indivizii ăştia apare dependenţa de sex”, spune Iana Matei. „Iar în mintea acestor fete, sexul este asociat cu dragostea.” 

Procesul de „dezintoxicare” este lung şi anevoios. „În prima perioadă când vin la noi în centru, ele tânjesc după iubit. Ne înjură, ne blesteamă că ne punem în calea fericirii lor, dar le facem consiliere psihologică şi le dăm o şansă să-şi revină”, spune Iana Matei.  

Poliţiştii sau cei de la Protecţia Copilului îmi spun „dar de ce nu le lăsaţi doamnă, să facă ce vor?”. Şi eu îi întreb mereu: ai un copil acasă şi, nu ştiu, are o criză de nervi şi începe să se dea cu capul de pereţi, de-i sare sângele. Ce faci, stai şi te uiţi la el? Zici: „bine, mamă, dac-aşa vrei tu, e dreptul tău”? Îl iei de acolo şi îl restrângi, până se calmează. Exact aşa faci şi cu fetele astea, le iei din mediul ăla.

Iana Matei, fondator Reaching Out România:

Ultimul apel telefonic al Mihaelei

Mama Mihaelei a stat de vorbă cu reporterii Libertatea pe stradă, în faţa curţii. Ne-a spus că soţul ei e foarte afectat de moartea fetei şi că el suferă cu inima. Puţin mai târziu, după ce s-a întors din casă, ne-a mărturisit că el a certat-o că a stat de vorbă cu presa.

În iunie 2016, fraţii Boceanu au primit condamnări cu suspendare. Puşi în libertate, ei au continuat să-şi exploateze victimele.

Părinţii au văzut-o ultima oară pe Mihaela pe 4 octombrie 2016. Era ziua tatălui ei, iar fata a venit acasă, în satul Capu Piscului, ca să-l sărbătorească. Trei zile mai târziu, fata a fost dusă de clanul Boceanu în Elveţia

Ultimele zile din viaţa Mihaelei Miloiu, fata traficată și omorâtă la Lausanne! ”Cum a putut ea să moară în atâta indiferență?”
Aşa arăta Mihaela la vârsta de 15 ani, când a intrat pe mâna reţelei de traficaţi (sursa: facebook.com/gabryela.miloiu)

„Eu am vorbit ultima dată cu ea pe 16 noiembrie”, îşi aminteşte Velica Miloiu, mama Mihaelei. „Nu ştiu de pe ce şi cum m-a sunat, pentru că întotdeauna ne suna de pe alte numere. Eu nu puteam să o sun, că ea n-avea niciodată un telefon, suna când de pe un număr, când de pe altul. I-am luat eu odată un telefon nou, i l-a găsit el şi l-a aruncat.”

Când m-a sunat ultima oară, m-a întrebat ce fac, am întrebat-o pe unde e, mi-a zis că e pe la o soră de-a lui Dafinel, că el are nişte surori. Mi-a zis „mai vorbim, te mai sun”.

Velica Miloiu, mama Mihaelei:

N-au mai vorbit niciodată. La două săptămâni după acest apel, Mihaela a fost ucisă. Jurnaliştii din Elveţia şi din Franţa au scris zeci de articole despre această crimă.

Ultimele zile din viaţa Mihaelei Miloiu, fata traficată și omorâtă la Lausanne! ”Cum a putut ea să moară în atâta indiferență?”
Presa elvețiană a relatat cazul Mihaelei

„Mihaela locuia chiar acolo, lângă tine, într-un apartament discret, închiriat într-un cartier popular din Lausanne. Seara, ea și-a vândut trupul la Sévelin, centrul prostituției din cantonul Vaud. Cum a putut ea să moară în atâta indiferență?”, se întrebau jurnaliştii de la 24heures.ch. Ei nici nu bănuiau cât de mare e partea nevăzută a aisbergului indiferenţei, în ţara din care fata venise.

A fost identificată din convorbirile interceptate ale traficanţilor 

În noaptea de 29/30 noiembrie 2016, Mihaela a urcat în maşina unui bărbat. Cadavrul ei a fost găsit două săptămâni mai târziu, într-o pădure din localitatea franceză Frasnois, aflată lângă granița cu Elveția.

Ultimele zile din viaţa Mihaelei Miloiu, fata traficată și omorâtă la Lausanne! ”Cum a putut ea să moară în atâta indiferență?”
Mihaela și Dafinel în Elveția în 6 noiembrie 2016, cu câteva zile înainte ca fata să fie ucisă

Avea 26 de lovituri de cuţit, iar chipul îi fusese desfigurat de lovituri. Ca să o poată identifica, jandarmii francezi au făcut un portret robot 3D pe care l-au distribuit în toată Europa.

Ultimele zile din viaţa Mihaelei Miloiu, fata traficată și omorâtă la Lausanne! ”Cum a putut ea să moară în atâta indiferență?”
Portretul robot distribuit de autoritățile franceze pentru identificarea Mihaelei

La începutul lunii decembrie 2016, un trecător găsise buletinul Mihaelei Miloiu, aruncat pe marginea unui drum din Sullens (Elveția). Alături, pe asfalt, era o pată de sânge. Luni de zile însă, nimeni nu a putut face legătura între această descoperire şi cadavrul găsit la 80 de kilometri depărtare, în Franţa.

Ultimele zile din viaţa Mihaelei Miloiu, fata traficată și omorâtă la Lausanne! ”Cum a putut ea să moară în atâta indiferență?”
Mihaela a fost găsită la aproape 100 km de locul unde a fost văzută ultima oară.

Poliţiştii din Lausanne aveau în vizor, la acea vreme, o rețea de proxeneţi români. Erau membrii clanului Boceanu. Convorbirile lor erau interceptate, iar traficanţii vorbeau despre fetele aduse în Elveţia numindu-le „vaci” şi se lăudau că unele dintre ele făceau şi 1.200 de euro pe noapte. Când au început să discute între ei despre o tânără dispărută din noiembrie, poliţiştii elveţieni au făcut imediat conexiunea între românca pe care o căuta clanul Boceanu, buletinul găsit şi cadavrul din Franţa. 

Familia Mihaelei a aflat că fata este moartă abia la un an după dispariţia ei.

Părinţii s-au îndatorat ca să-şi îngroape fata acasă

La sfârşitul anului 2016, părinţii Mihaelei au tot aşteptat ca ea să îi sune sau să vină acasă. „Când am văzut că nu mai dă niciun semn, m-am speriat”, spune Velica Miloiu. Dafinel Boceanu, „lover-boy”-ul care le traficase fata, îi spunea mamei că Mihaela e bine. „M-am întâlnit odată cu el în Câmpulung, mi-a zis că fata face treabă cu maică-sa acasă. Niciodată nu mi-a spus că nu mai ştie nimic de ea”, mărturiseşte femeia.  

Ultimele zile din viaţa Mihaelei Miloiu, fata traficată și omorâtă la Lausanne! ”Cum a putut ea să moară în atâta indiferență?”
Ultima fotografie a Mihaelei Miloiu, la vârsta de 18 ani

Prin primăvara lui 2017, mama spune că a mers la Poliţia din Câmpulung, ca să reclame dispariţia Mihaelei. 

Dar n-am intrat, era un poliţai la uşă, afară. N-am depus plângere, i-am spus că nu mai ştiu nimic de fată din noiembrie şi el se uita la mine şi nu zicea decât „se rezolvă, se rezolvă”. Dar ei ştiau toţi. Ei au fost pe mână toţi cu poliţia.

Velica Miloiu, mama Mihaelei:

Adresa şi numele mamei erau pe buletinul găsit în Elveţia şi în vara lui 2017 au venit să-i ia ADN-ul, ca să-l compare cu cel al fetei moarte. Iar în noiembrie i-au dat cumplita veste. S-a împrumutat atunci 4.000 de euro, ca să aducă trupul fetei în ţară.   

Iniţial, am vrut să n-o aducem. M-am gândit „mă, de unde să iau eu atâţia bani!”, vă daţi seama că nu avem de unde! Pe urmă m-am gândit cu fraţii mei, m-au ajutat şi ei. Şi-au zis: facem într-un fel, ne împrumutăm, e păcat s-o laşi acolo.

Velica Miloiu, mama Mihaelei:

Au adus-o în sicriu de zinc şi n-au avut voie să-l desfacă. N-au văzut-o moartă, aşa că mama mărturiseşte că nici acum ea nu crede că Mihaela nu mai este. „Parcă mi-e necaz că n-am făcut ceva, să văd”, spune femeia.

Suspectul de crimă spune că a ucis un cerb

Ucigaşul Mihaelei a fost identificat de anchetatorii francezi după luni de căutări şi de investigaţii minuţioase. Pornind de la loviturile puternice primite de victima care avea toate oasele feţei fracturate, s-a bănuit că agresorul s-a rănit la mână. Au fost verificate toate spitalele din zonă, apoi aria de căutare a fost extinsă, iar în noiembrie 2017 s-a aflat că, în noaptea crimei, un bărbat s-a prezentat la un spital din Doubs (Franţa) cu mâna grav rănită şi a avut nevoie de copci.

Alexandre (30 de ani) lucra ca agent de securitate în apropiere de Lausanne (Elveția) şi locuia în Doubs (Franţa). Avea o parteneră de viaţă şi un copil.

ADN-ul bărbatului a fost găsit pe cadavrul fetei ucise. Arestat, el a recunoscut că a făcut sex cu fata, dar susţine că alţii ar fi ucis-o şi că, sub ameninţarea lor, el nu a făcut decât să arunce cadavrul. „Dar nu a spus nimic nici despre semnalmentele acestor indivizi, nici despre vehiculul lor sau despre arma folosită de ei”, a declarat pentru AFP procurorul francez Etienne Manteaux.

Alexandre a explicat rănile suferite la mână spunând că a lovit un cerb cu maşina, pe care apoi l-a ucis, lovindu-l cu pumnul. „Apropiaţii lui, în special foștii săi angajatori, îl descriu ca fiind un băiat calm, pe care «se putea conta»”, scrie Le Parisien.

Luna trecută, bărbatul acuzat că a ucis-o pe Mihaela Miloiu a fost trimis în judecată. El ar putea fi condamnat pe viaţă pentru omor, scrie presa franceză.

Francezii au venit în Capu Piscului

Părinţii Mihaelei ştiu puţine despre moartea fiicei lor. Ei nu-şi explică nici azi de ce identificarea fetei s-a făcut atât de târziu şi de ce toată presa din România a scris că Mihaela era din Galaţi. 

În 2017, când au chemat-o să-i ia ADN-ul, procurorii de la DIICOT Piteşti au pus-o pe mamă să dea o declaraţie şi-au întrebat-o dacă fata le trimitea bani din Elveţia, cât a fost plecată. Pe femeie, întrebarea a năucit-o. 

M-au chemat şi când mi-au zis că ea este, că a murit, dar nu ne-au zis nici atunci mare lucru. Am încercat eu să mai întreb ce şi cum, dar degeaba.

Velica Miloiu, mama Mihaelei:

Anchetatorii francezi au dat dovadă de mai multă milă. La începutul anului trecut, ei au venit din Franţa în marginea satului Capu Piscului, ca să stea de vorbă cu părinţii Mihaelei. „Ne-au zis să cerem daune”, spune Velica Miloiu. „Erau procurori parcă, şi aveau cu ei o fată, care traducea.”

În primăvara lui 2019, părinţii au semnat actele cu un avocat francez care o să-i reprezinte în proces. Iar atunci când l-au trimis în judecată pe cel acuzat de crimă, procurorii din Franţa au anunţat telefonic familia victimei.  

Despre ancheta din România, părinţii Mihaelei nu ştiu nimic. Nu i-a sunat nimeni ca să le ofere informaţii sau ca să-i întrebe dacă se constituie părţi civile împotriva fraţilor Boceanu. Ştiu doar că Dafinel e în libertate, după ce el fusese din nou arestat. 

Cum a fost demantelată în Elveţia reţeaua de traficanţi din Câmpulung, pentru a fi pusă în libertate apoi de magistraţii români.

FOTO „Micul Hercule” este de nerecunoscut! Cum arată în prezent copilul forțat de tatăl său la extrem
PARTENERI - GSP.RO
FOTO „Micul Hercule” este de nerecunoscut! Cum arată în prezent copilul forțat de tatăl său la extrem
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Playtech.ro
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Mărturiile cutremurătoare ale singurilor supravieţuitori ai tragediei de pe Siret: "Îi vedeam pe toţi că se scufundă"
Observatornews.ro
Mărturiile cutremurătoare ale singurilor supravieţuitori ai tragediei de pe Siret: "Îi vedeam pe toţi că se scufundă"
Horoscop 3 august 2021. Taurii pot descoperi soluții pentru probleme cu care își bat capul de mai multe luni
HOROSCOP
Horoscop 3 august 2021. Taurii pot descoperi soluții pentru probleme cu care își bat capul de mai multe luni
Ce s-a aflat despre cei 5 tineri care s-au înecat în Siret. Claudiu, de 14 ani, a murit încercând să-și salveze prietenii
Știrileprotv.ro
Ce s-a aflat despre cei 5 tineri care s-au înecat în Siret. Claudiu, de 14 ani, a murit încercând să-și salveze prietenii
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%