„L-am asigurat pe domnul ministru că am înțeles foarte bine preocuparea Austriei privind gestionarea migrației ilegale și ne-am implicat foarte activ în lupta acestui fenomen, atât la nivel bilateral, cât și la nivel european”, a afirmat Lucian Bode.
Ministrul român de Interne a continuat: „Însă o spun cât se poate de deschis. Acum, când am depășit emoția momentului 8 decembrie 2022, vreau să se înțeleagă foarte bine că echilibrul dintre drepturi și obligații este esențial și nu este firesc ca noi, România, să ne asumăm numai obligații, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”.
Aflat lângă Karner, Bode a argumentat că România își îndeplinește rolul de securizare a frontierelor și, în acest fel, contribuie constant la eforturile de consolidare a securității UE.
„Abordăm cu toată seriozitatea rolul de stat membru care asigură protecția frontierelor externe ale UE și indiferent de situație, aplicăm aceleași standarde înalte, iar rezultatele vorbesc de la sine”, a spus el.
Lucian Bode a subliniat că i-a transmis omologului austriac că „procesul de aderare a României la spațiul Schengen trebuie să se finalizeze în anul 2023”, acesta nefiind doar un deziderat al țării noastre, ci „un drept instituit prin tratatele pentru toate statele membre” ale UE.
În finalul declarației de presă de la sediul MAI, oficialul român a întărit că România dorește „o soluție” în acest an, pentru că „România este parte a soluției, nu a problemei”.
La rândul său, Gerhard Karner a dezvăluit că la discuțiile din ultimele săptămâni cu Lucian Bode „s-au spus și cuvinte mai grele”, dar necesare.
Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, s-a aflat miercuri, 26 aprilie, în România, la patru luni după ce s-a opus intrării României în Schengen, atunci invocând problema migranților. La sosirea la sediul MAI, el și-a menținut aceeași poziție: spațiul Schengen este „nefuncțional” și nu a putut oferi o dată precisă pentru intrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație.
De altfel, surse politice au precizat pentru Libertatea, încă din ziua precedentă, că vizita lui Karner va reprezenta „un dezgheț în dialogul româno-austriac”, dar nu se va discuta o dată precisă de aderare a României la Schengen.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
seaman651 • 27.04.2023, 07:27
***. Bode si Karne, Pat si Patashon.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
musatm000 • 26.04.2023, 19:00
Aceasta este valoarea lui Bode,si atat poate ! El si celalti din conducerea tarii sunt platiti pentru ce?...ar trebui sa nu mai auzim de politicieni fara rezultate clare,nu sa stea cinci ,sase mandate si cand este intrebat ceva incepe sa zambeasca si sa duca discutia in alta directie. Nu este o dovada de inteligenta ci una de incompetenta clara si de bataie dejoc la adresa cetatenilor !
Mirciulica • 26.04.2023, 18:55
Cred ca politicienii romani, mari zmei în fata electoratului, sunt niste bieți umili, în permanenta poziție de sluj in fata Europei, indiferent unde se afla ea. La Bruxelles, la Viena sau la Berlin. Atât timp cât, pentru Schengen, Romania a respectat clauzele contractuale și totuși sunt state care fac jocul estului eurasiatic, ( de fapt conform traditiei permanente hitlerofile de acum 80 de ani, respectiv putinofile acum ), cred ca și România poate impune condiții. Ca nu este singura situație în care înghițim afronturi puternice. Se poate uza de dreptul de veto in diferite situatii, asa cum, in mod nesimțit, face cu noi și austria , iar UE doarme in cizme, înghițind e fapt și ea ***, a lui nea hamer. Dar aratati-mi unul de-al nostru care are ***. Ca si politica externa o face primul turist al tarii care prefera sa vegeteze și sa stea inert, incapabil de decizii hotarate în interesul nostru, al romanilor. Nu ca el nu ar fi roman, doamne ferește, dar pare ca are o afinitate mascata tocmai cu cei care ne dovedesc disprețul.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.