Mergi direct la conținut »
Studiu: Lumea se află în pragul unei amenințări uriașe ca urmare a exterminării în masă a insectelor
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Studiu: Lumea se află în pragul unei amenințări uriașe ca urmare a exterminării în masă a insectelor

Studiu: Lumea se află în pragul unei amenințări uriașe ca urmare a exterminării în masă a insectelor

Declinul dramatic al populaţiei de insecte la nivel global reprezintă ”cea mai mare extincţie de pe Pământ” și acest lucru reprezintă o amenințare uriașă la adresa planetei deoarece va aduce un colaps catastrofal al ecosistemelor, arată un studiu realizat de cercetătorii din Australia.

Potrivit studiului, 40% dintre speciile de insecte riscă să dispară în următoarele decenii. Analiza globală a declinului insectelor arată că lumea asistă la ”cea mai mare extincţie de pe Pământ” din ultimele milioane de ani, cauzată de pierderea habitatului, utilizarea pesticidelor, boli, specii invazive şi schimbări climatice.

Analiza realizată în mai multe zone ale globului arată că specii ce variază de la fluturi şi albine până la gândaci de bălegar se numără printre cele mai afectate. Mai mult, studiul arată că sunt afectate nu doar speciile specializate, spre exemplu cele care depind de o anumită plantă gazdă sau trăiesc doar în unele habitate, ci şi specii mult mai ”generaliste”.

Principala cauză a acestui declin masiv al insectelor este reprezentată de intensificarea agriculturii în ultimele şase decenii și utilizarea intensivă şi pe scară largă a pesticidelor.

Insectele sunt afectate și de factori biologici, cum ar fi patogenii şi speciile non-native, dar şi de schimbările climatice, creşterea temperaturilor putând afecta diversitatea zonelor în care acestea trăiesc.

Datorită rolului important pe care insectele îl joacă în cadrul sistemelor naturale şi în existenţa altor specii sălbatice, ”astfel de evenimente nu pot fi ignorate şi ar trebui să conducă la adoptarea unor măsuri decisive pentru evitarea unui colaps catastrofal al ecosistemelor naturale”, au avertizat oamenii de ştiinţă.

Caz șocant la Spitalul Pașcani: o femeie a fost internată pentru o durere la un picior, dar a fost externată inertă, cu răni deschise, și a murit după două săptămâni!
Recomandări

Caz șocant la Spitalul Pașcani: o femeie a fost internată pentru o durere la un picior, dar a fost externată inertă, cu răni deschise, și a murit după două săptămâni!

Esenţiale pentru sistemele naturale funcţionale, insectele reprezintă o sursă de hrană pentru alte vieţuitoare sălbatice precum păsările, mamiferele şi amfibienii, dar au şi rol în polenizarea plantelor şi reciclarea nutrienţilor. ”Concluzia este clară: dacă nu modificăm modalităţile prin care ne producem hrana, în următoarele câteva decenii insectele vor înregistra un declin care se va îndrepta spre extincţie”, au subliniat cercetătorii Francisco Sanchez-Bayo de la Universitatea Sydney şi Kris Wyckhuys de la Universitatea din Queensland, citat de PA.

Cercetătorii au făcut apel la restaurarea habitatului, reducerea dramatică a utilizării pesticidelor şi implementarea unor schimbări în agricultură pentru a ajuta insectele, printre măsurile recomandate numărându-se plantarea la marginile câmpurilor a unor fâşii bogate în flori sau rotaţia culturilor cu trifoi în beneficiul bondarilor, scrie Agerpres.


Citește și: 

BAFTA 2019. „The Favourite” și „Roma”, marile câștigătoare. Care e filmul cu 7 nominalizări și niciun trofeu

GRAMMY 2019. Cântăreaţa Lady Gaga şi actorul Bradley Cooper, printre câștigătorii galei


 

Close
Închide
  Close