Mergi direct la conținut »
Emmanuel Macron vine în Balcani cu o țintă fixă: vinde corvete Godwin
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Emmanuel Macron vine în Balcani cu o țintă fixă: vinde corvete Godwin

Emmanuel Macron vine în Balcani cu o țintă fixă: vinde corvete Godwin

Bulgaria a făcut o solicitare de oferte pentru achiziționarea a două corvete, iar grupul francez Naval este interesat și propune modelul Gowind. Anunțul Sofiei vine cu câteva zile înaintea vizitei președintelui francez Emmanuel Macron, care se va afla la Varna și Sofia pe 24-25 august.

De Sorin Golea,

Este de așteptat, comentează ziarul La Tribune, ca Macron să „strecoare” o vorbă în favoarea companiilor franceze, printre care grupul Naval, cu ocazia întâlnirilor pe care le va avea cu președintele bulgar Rumen Radev și premierul Boiko Borissov.

La Tribune mai scrie că grupul Naval (fost DCNS) a câștigat inițial licitația acum zece ani, dar proiectul a fost suspendat din lipsă de fonduri.

Acum, Bulgaria alocă 400 de milioane de euro pentru cumpărarea a două corvete iar Naval este din nou favorită, cu modelul corvetei Gowind, care este prevăzută cu rachete MBDA Aster și VL Mica.

Sofia mai vrea, de asemenea, să cumpere avioane de luptă și oscilează între Gripen (Suedia), F-16 second-hand de la portughezi sau Eurofighter second-hand de la italieni.

Este interesant de văzut ce mesaje va avea Macron pentru România în domeniul militar, inclusiv în privința corvetelor noi de care are nevoie țara noastră, acesta fiind unul din subiectele cheie de pe agenda întâlnirilor cu președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose.

România anunță pe bandă rulantă contracte de armament de miliarde de dolari cu americanii. După Patriot (3,9 miliarde de dolari), vom cumpăra se pare și sistemul HIMARS – Lansator Multiplu de rachete cu bătaie mare (1,25 miliarde de dolari). Este însă puțin probabil ca acești bani să se întoarcă în investiții în industria națională a apărării, având în vedere că americanii refuză să facă transfer tehnologic. Acesta este, de altfel,  motivul blocajului negocierilor din Polonia pe sistemul Wisla-Patriot.

Menționăm că președintele francez va călători în Austria, România şi Bulgaria, în perioada 23-25 august, când va purta discuţii şi cu premierii din Cehia şi Slovacia.


Citește și: EXCLUSIV/Marcel Toader părăsit și de cea de-a șasea soție. Maria Constantin a depus deja actele de divorț. Totul a pornit de la bani!

 
 
Close
Închide
  Close