Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV/ Magdalena Șerban are discernământul mult scăzut. Criminala de la metrou e un ”caz psihologic atipic”
Ştiri Libertatea > Ştiri > EXCLUSIV/ Magdalena Șerban are discernământul mult scăzut. Criminala de la metrou e un ”caz psihologic atipic”

EXCLUSIV/ Magdalena Șerban are discernământul mult scăzut. Criminala de la metrou e un ”caz psihologic atipic”

O lună și jumătate a durat expertizarea psihiatrică a Magdalenei Șerban, cea care a împins-o sub roțile metroului pe tânăra Alina Ciucu. Cei trei specialiști de la IML ”Mina Minovici” care au examinat-o au concluzionat că asasina de la metrou suferă de tulburări psihice și că, la momentul comiterii atacurilor, avea discernământul mult scăzut, ceea ce nu o va scăpa de o eventuală condamnare pentru omor. Criminalii aflați în situația ei pot beneficia însă de pedepse mai mici ”împinse” de instanță pe considerente medicale spre limitele inferioare prevăzute de lege.

De Cristian Burcioiu,

În perioada în care a fost expertizată în Spitalul Penitenciar Jilava singura închisoare din România care are secție de psihiatrie -, medicii legiști specializați în psihiatrie au încercat să refacă întregul istoric medical al Magdalenei Șerban pentru a putea afla cum și când i s-a deteriorat starea de sănătate psihică. Dacă s-ar fi putut, de la naștere și până-n zilele comiterii teribilului omor din stația de metrou Dristor căruia i-a căzut victimă Alina Ciucu. Tocmai de aceea, un punct important în stabilirea unui diagnostic ar fi fost și documentele care atestă internarea ei într-un spital de boli nervoase din Spania, coroborate cu supravegherea de specialitate a pacientei-asasine. Numai că acele acte nu prea au fost de mare folos specialiștilor români.

Asasina de la metrou ar putea primi, pe considerente medicale, o condamnare mai ușoară

”Sunt episoade ”goale” în istoricul ei medical pe care nu putem să-l reconstruim în totalitate, așa cum ne-am fi dorit. Nu avem suficiente informații. Actele primite din Spania nu sunt concludente, dar un lucru e cert. Studiul comportamentului, făcut pe o perioadă de aproximativ 50 de zile, arată fără dubii că la momentul comiterii omorului, dar și a tentativei de omor, femeia avea discernământul mult scăzut. Ce înseamnă asta? Va răspunde penal, încadrarea juridică se va face normal, va ajunge într-o închisoare, însă judecătorii ar putea aplica pedeapsa la limita inferioară prevăzută de lege. Acest lucru depinde numai de instanță. Se numește factor de circumstanțiere”, ne-au explicat surse judiciare.

Un caz atipic pentru specialiștii în psihiatrie

Magdalena Șerban este pentru specialiști un caz aparte care nu a putut fi încadrat într-o anumită categorie de boli mintale. Psihiatrii vorbesc despre un caz atipic, cu simptomatologie atipică, cu manifestări care nu se încadrează perfect în niciuna dintre boli.

”Un lucru e clar. Vorbim de un pacient care are, fără îndoială, tulburări psihice. Însă, suferința ei se manifestă în mai multe moduri care nu pot fi etichetate exact. Vorbim de o patologie foarte atipică. Nu ar fi exclus, dacă ancheta o va cere, să se facă o nouă expertiză psihiatrică”, au adăugat sursele citate.

 Criminala, închisă într-o celulă de protecție a pușcăriei

La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Magdalena Șerban încerca, în stația Costin Georgian, să împingă sub roțile metroului o tânără handbalistă. Din fericire, abilitățile sportive au salvat-o în ultima clipă pe Alexandra Anne Mary Costache.

Nu același final fericit a avut și teribilul atac care a vizat-o pe Alina Ciucu, consumat în stația Dristor. Fata împinsă de asasină a ajuns sub roțile metroului și a murit pe loc strivită de garnitura de tren. Tot în acea zi, Magdalena Șerban a fost arestată pentru omor și tentativă de omor.

Din cauza comportamentului violent, a fost închisă într-o celulă specială, de protecție, de la Spitalul Penitenciar Jilava.


Citește și:

Ucigașul asistentei din Slatina și-a explicat gestul într-un bilet de adio. “Din mormânt, din Iad, de unde dracu oi fi, nu am să-i dau pace”

Close
Închide
  Close