Mergi direct la conținut »
Sondaj: Majoritatea europenilor cred că UE se va destrăma în 20 de ani. Ce spun românii
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Sondaj: Majoritatea europenilor cred că UE se va destrăma în 20 de ani. Ce spun românii

Sondaj: Majoritatea europenilor cred că UE se va destrăma în 20 de ani. Ce spun românii

Un sondaj comandat de Consiliul European pentru Relaţii Externe arată că peste jumătate dintre europeni, inclusiv 58% dintre români, sunt de părere că UE se va dezintegra în următorii 20 de ani.

Sondajul realizat de compania YouGov arată că în Franţa, Germania, Belgia, Italia, Olanda, Austria, Slovacia, România, Grecia, Cehia şi Polonia, majoritatea respondenţilor sunt de părere că destrămarea Uniunii Europene este o „posibilitatea reală”, în următorii 10 până la 20 de ani, scrie The Guardian.

Cel mai mare procent al celor care cred că UE se apropie de colaps s-a înregistrat în Slovacia (66%), iar pe următoarele locuri s-au poziţionat Franţa şi România (ambele cu 58%).

Respondenții din Suedia (44%), Danemarca (41%) şi Spania (40%) sunt singurii care nu cred că există această probabilitate, procentele fiind sub 50%.

O altă întrebare pusă respondenților se referă la posibilitatea izbucnirii unui conflict între statele membre. O treime din votanţii din Franţa şi Polonia cred că un război în cadrul UE este posibil, acestă părere fiind înregistrată mai ales în rândul persoanelor care susţin că la alegerile europarlamentare de săptămâna viitoare intenţionează să nu voteze ori să voteze cu formaţiuni naţionaliste şi populiste.

Sondajul a mai relevat că trei sferturi din alegătorii europeni consideră că sistemul politic este defect, la nivel naţional sau nivelul UE, ori la ambele. În Franţa, doar 15% din respondenţi au fost de părere că sistemul politic funcţionează bine.

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra
Recomandări

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra

În pofida pesimismului europenilor privind viitorul UE, cel mai recent Eurobarometru indică faptul că două treimi din cetăţenii europeni au sentimente pozitive faţă de Uniune Europeană – cel mai ridicat nivel înregistrat din anul 1983, afirmă Mark Leonard directorul ECFR.

Sondajul a mai evidenţiat că aproape 92% dintre votanţi sunt de părere că ar avea de pierdut în cazul prăbuşirii Uniunii Europene.


Citește și: Câștigătorul la Loto 6/49 și-a ridicat premiul: „Cine face ca mine, ca mine să pățească”


 

Close
Închide
  Close