Undeva in inima Mediteranei a rasarit din mare o insula aurie, invaluita in miresme enigma-tice, unde frumusetea salbatica a stancilor modelate de valuri, vant si timp in forme nebanuite se imbina perfect cu secretele unei istorii traite la fiecare pas, ce se pierde in negura timpului. Aceasta e Malta, care se inclina in fata turistilor avizi sa patreaca aici o vacanta de neuitat.
La doua ore si ceva de zbor cu un charter al agentiei “Malta Travel” am descoperit locuri ale acestui paradis mediteranean pe care nu le poti cuprinde dintr-o singura privire. O imensa cetate medievala ale carei ziduri ii ocrotesc pe fermecatorii si exuberantii localnici, recunoscuti pentru talentul innascut de a fi ridicat comertul la rang de arta. O arta a negocierii fara de care cumpararea unui suvenir cat de mic, care sa-ti pastreze vie amintirea ca ai trecut prin Malta, nu si-ar mai avea rostul.
Valetta, orasul cavalerilor, o capodopera a stilului baroc, a carui poveste poate fi deslusita doar trecand pragul bisericilor si catedralelor care ii confera un farmec aparte. Mdina, vechea capitala fortificata a insulei, un labirint uimitor de stradute brazdate acum mii de ani in stanca. Templele de la Hagar Qim, vestigii stravechi peste care timpul a trecut cu generozitate fara sa le stearga amprenta vremurilor legendare in care au fost ridicate sau Biserica Cavalerilor Ioaniti, al carei aspect auster ascunde secretele unei istorii scrise acum 7.000 de ani. Toate acestea sunt, ca intr-un muzeu in aer liber unde istoria acompaniaza prezentul, la picioarele turistilor care nu si-au refuzat desfatarea de a pasi pe pamantul “Melitei”, insula de miere botezata astfel dupa culoarea aurie a calcarului, piatra din care sunt ridicate casele maltezilor.
Coastele Maltei, fie stancoase, fie acoperite de nisip rosu sau alb adus din tarile arabe, mangaiate de ape cristaline, sunt locuri ideale unde turistii stau rabdatori sub razele bilei de foc ce parca aici nu se stinge niciodata, pentru ca trupurile sa le fie acoperite de un bronz aramiu, inconfundabil. “Avioanele noastre pleaca saptamanal spre Malta, o destinatie din ce in ce mai accesibila romanilor. Avem hoteluri foarte bune, cu conditii excelente, foarte multe de cinci stele si plaje mici, dar cochete, cu nisip de import. Cu ghidul nostru, turistii pot pune piciorul in locuri in care s-au turnat filme celebre precum Troia, Gladiatorul sau Contele de Monte Cristo. Cum viata de noapte in Malta este o mare provocare, turistii trebuie sa nu puna pret pe cateva ore de somn pierdute la distractie”, spune Mark Neville Farrugia, managerul agentiei de turism “Malta Travel”.
O saptamana, de la 283 de euro
Un sejur in Malta pentru o persoana costa intre 283 de euro (august) si 238 de euro (septembrie) la hoteluri de doua stele si intre 599 de euro (august) si 592 euro (septembrie) la hoteluri de cinci stele. O familie de patru persoane, cu doi copii sub 12 ani, va plati astfel: intre 956 de euro si 1.088 de euro pentru un apartament cu doua dormitoare, intre 976 de euro si 1.174 de euro la un hotel de trei stele cu demipensiune, intre 1.274 de euro si 1.500 de euro, la un hotel de patru stele, iar la un hotel de cinci stele, intre 1.274 de euro si 2.130 de euro, in functie de perioada. Tarifele nu includ taxa de aeroport de 64 de euro si asigurarea medicala de 20,5 RON.
Excursii optionale
– Turul insulei Malta – 41 de euro/pers. (copiii 28 de euro/pers.)
– Fiesta in Malta – 15 euro/pers.
– Turul Siciliei – 110 euro /pers.
– Turul Insulei Gozo – 52 de euro/ pers. (copiii 30 de euro/pers.)
– Turul Valetta/Mdina/Mosta – 42 de euro/pers (pentru copii 25 de euro/pers.)
– Jeep Safari Malta – 39 euro/pers. (13 euro pentru copii)
l Jeep Safari Gozo – 53 de euro/pers. (42 euro pentru copii)
Este bine de stiut
– O lira malteza = 2,4 euro
– Fumatul in locurile publice (restaurante, hoteluri) este interzis
– Taxiurile sunt albe sau negre, iar pretul trebuie negociat la pornire
– La hotelurile de trei si patru stele se percepe o garantie de cinci lire malteze pentru telecomanda, suma rambursata la plecare
– Program: Magazine: 9.00 – 13.00; 16.00 – 19.00. Banci: 8.30 – 12.30. Muzee: 8.15 – 16.15.