Pentru o informare cât mai corectă despre produsele de pe piața românească și pentru potențialele efecte ale acestora asupra sănătății consumatorilor, Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu în care au fost analizate 52 de tipuri de parizer comercializat în mai toate magazine din România. Astfel a ieșit la iveală faptul că 73% dintre produsele testate au gust intensificat cu monoglutamat de sodiu, sunt colorate cu extract de gândaci, au în compoziție  – în funcție de firma producătoare – între 3 și 19 aditivi alimentari (adică E-uri) și multe alte substanțe nu tocmai sănătoase.

Citește și: Mâncăm crenvurști colorați cu extract de gândaci

La 85% din produsele analizate se folosește nitrit de sodiu, un conservant destul de suspect, la 79% se folosesc difosfați, la 73% colorant E120- acid carminic obținut dintr-o specie de gândaci numită coșelniță. Mai mult decât atât,  la 53% dintre aceste mezeluri se folosește carne de pasăre separată mecanic (de pui și de curcan), iar la 38% dintre acestea nu se precizează cantitatea de carne de pasăre separate mechanic folosită pentru preparare.

„Din păcate, parizerul comercializat în hipermarketuri nu mai are nimic din consistenţa, savoarea, gustul şi elementele nutritive ale acestui tip de preparat aşa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. Dintr-un preparat cu o structură fină care se obţinea numai din carne de vită de calitatea I, slănină de porc, piper şi sare, astăzi cele mai multe sortimente se fabrică din emulsie de şorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apă şi chimicale din belşug. Trebuie evitat parizerul obținut din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, respectiv țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi şi țesut conjunctiv) cu adaosuri de piele de pasăre, zaharuri, colagen și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, parizerul nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

Mirel Rădoi a vorbit deschis despre sinuciderea fratelui său, cel mai dureros moment din viața lui
PARTENERI - GSP.RO
Mirel Rădoi a vorbit deschis despre sinuciderea fratelui său, cel mai dureros moment din viața lui
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
HOROSCOP
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
RECOMANDĂRI