Mergi direct la conținut »
Mâncarea s-a scumpit cu 3,7% în luna februarie. Fructele costă mai mult cu 12%, carnea cu 4,6%, pâinea cu 3%
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Mâncarea s-a scumpit cu 3,7% în luna februarie. Fructele costă mai mult cu 12%, carnea cu 4,6%, pâinea cu 3%

Mâncarea s-a scumpit cu 3,7% în luna februarie. Fructele costă mai mult cu 12%, carnea cu 4,6%, pâinea cu 3%

Alimentele s-au scumpit cu 3,7% în luna februarie față de aceeași lună a anului 2017, iar unele alimente s-au scumpit chiar și cu 12%, arată o analiză a Comisiei Europene, citată de către Economica.net. Creșterile de preț vin în contextul în care România a consemnat o inflație de 4,7%, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.

De Daniel Ionașcu,

Scumpiri mai mari au avut loc în Estonia (5,3%), Slovacia (4,9%) și Ungaria (4,2%).

Media scumpirilor este de 1,2% în UE, iar ieftiniri s-au găsit în Cipru (-3,1%), Irlanda (-1,9%) sau Italia (-1%). În alte state, prețurile au crescut foarte ușor, așa cum e cazul Croației (0,1%), Portugaliei (0,5%), Danemarcei (0,5%), Maltei (0,7%), sau Franței și Spaniei (câte 0,8%).

Fructe mai scumpe cu 12%

De departe cele mai mari majorări de preț față de anul trecut au fost raportate la fructe, care în România s-au scumpit cu 11,8%.

Totuși, slovenii sunt cei care au cea mai mare scumpire la această categorie, respectiv 20%.

Lapte, brânză, ouă cu preț mai mare cu 8,2%

Categoria lapte, brânză și ouă a înregistrat o scumpire de 8,2% în România, față de o medie europeană de 4,9%. Pe de altă parte, cele mai mari scumpiri europene au fost în Germania (10,1%) și Ungaria (10%).

Consiliul Concurenței a demarat recent o investigație pe piața ouălor, afirmând că există indicii că mai multe firme au organizat un cartel cu scopul de a crește prețurile.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

Uleiul s-a scumpit cu 5,9% în România, sub media de 7,5% din UE.

Carnea s-a scumpit cu 4,6%

De asemenea, carnea s-a scumpit cu 4,6%, față de media de 2,3% în UE. Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate în Slovenia (8%) și Slovacia (5,8%).

Pâinea s-a scumpit și ea, cu 3%, față de media europeană de 1,3%, iar peștele cu 2,7%.

Ieftinire mai mică la legume

Singurele alimente care s-au ieftinit în februarie au fost legumele, care au consemnat p scădere de preț de 4,5%. Totuși, ieftinirea este mai mică decât media europeană de 8,9% în medie.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a explicat ieri cauza scumpirilor din România în Parlament și a dat vina parțial pe majorarea salariilor și creșterea accizelor la carburanți, dar și a celor la energie și gaze.

Close
Închide
  Close