Scumpiri mai mari au avut loc în Estonia (5,3%), Slovacia (4,9%) și Ungaria (4,2%).
Media scumpirilor este de 1,2% în UE, iar ieftiniri s-au găsit în Cipru (-3,1%), Irlanda (-1,9%) sau Italia (-1%). În alte state, prețurile au crescut foarte ușor, așa cum e cazul Croației (0,1%), Portugaliei (0,5%), Danemarcei (0,5%), Maltei (0,7%), sau Franței și Spaniei (câte 0,8%).
Fructe mai scumpe cu 12%
De departe cele mai mari majorări de preț față de anul trecut au fost raportate la fructe, care în România s-au scumpit cu 11,8%.
Totuși, slovenii sunt cei care au cea mai mare scumpire la această categorie, respectiv 20%.
Lapte, brânză, ouă cu preț mai mare cu 8,2%
Categoria lapte, brânză și ouă a înregistrat o scumpire de 8,2% în România, față de o medie europeană de 4,9%. Pe de altă parte, cele mai mari scumpiri europene au fost în Germania (10,1%) și Ungaria (10%).
Consiliul Concurenței a demarat recent o investigație pe piața ouălor, afirmând că există indicii că mai multe firme au organizat un cartel cu scopul de a crește prețurile.
Uleiul s-a scumpit cu 5,9% în România, sub media de 7,5% din UE.
Carnea s-a scumpit cu 4,6%
De asemenea, carnea s-a scumpit cu 4,6%, față de media de 2,3% în UE. Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate în Slovenia (8%) și Slovacia (5,8%).
Pâinea s-a scumpit și ea, cu 3%, față de media europeană de 1,3%, iar peștele cu 2,7%.
Ieftinire mai mică la legume
Singurele alimente care s-au ieftinit în februarie au fost legumele, care au consemnat p scădere de preț de 4,5%. Totuși, ieftinirea este mai mică decât media europeană de 8,9% în medie.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a explicat ieri cauza scumpirilor din România în Parlament și a dat vina parțial pe majorarea salariilor și creșterea accizelor la carburanți, dar și a celor la energie și gaze.