Un studiu realizat de cercetatorii olandezi de la Universitatea din Maastricht arata ca mancarurile bogate in grasimi pot contribui la reducerea reactiilor inflamatorii aparute in urma unor interventii chirurgicale, relateaza editia electronica a “Daily Telegraph”.
Potrivit studiului realizat de cercetatorii Misha Luyer si Wim Buurman de la Universitatea din Maastricht, consumul de mancaruri bogate in grasimi ajuta celulele din intestinul subtire sa produca un hormon extrem de util organismului, numit colecistochinina sau CCK, care are capacitatea de a reduce inflamatiile aparute in organism, in special la nivelul stomacului.
Autorii studiului sustin ca prin administrarea de grasimi si declansarea unei astfel de reactii in interiorul corpului pacien-tului se poate asigura reusita interventiilor chirurgicale majore si se poate reduce riscul aparitiei complicatiilor inflamatorii postoperatorii.
Colecistochinina trimite semnale creierului prin intermediul nervului vag, care asigura reglarea electrica pentru mai multe organe interne. Recent, s-a descoperit ca nervul vag are o influenta semnificativa si asupra sistemului imunitar. In reactie la CCK, terminatiile nervului vag aflate in stomac genereaza o substanta chimica denumita acetilcolina, care poate dezactiva celulele imune.