De Mihai Niculescu,

„După cum am precizat şi cu alte ocazii, Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evoluţiile privind statul de drept în România şi a subliniat că România trebuie să se reîntoarcă urgent pe drumul reformei. Asta înseamnă a merge înainte, nu înapoi şi să se abţină de la a face vreun pas care să răstoarne progresul înregistrat în ultimii ani. Chiar dacă nu comentăm procedurile naţionale, Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape evoluţiile, în contextul procedurii de selecţiei aflată în desfăşurare, pentru funcţia de procuror-şef european. Este crucial ca toţi candidaţii, selectaţi de o comisie formată din specialişti independenţi, să fie trataţi corect pe parcursul acestei proceduri”, a afirmat Margaritis Schinas, vineri, într-o conferinţă de presă.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a mai spus că „solicită guvernului şi autorităţilor române să respecte pe deplin principiul cooperării loiale, prevăzut în Tratat, cu privire la procedura de selecţie a procurorului-şef european”.

„Toţi candidaţii trebuie să poată participa la toţi paşii procedurii de selecţie fără a fi obstrucţionat”, a mai spus Schinas.

O reacție a venit și din partea lui Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Acesta a declarat că ar putea cere o dezbatere în Parlamentul European după ce Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub control judiciar. Procedurile judiciare derulate în acest moment împotriva „domnișoarei Kovesi” sunt „inacceptabile” și „fără precedent”, crede liderul PPE.

Sunt foarte preocupat în legătură cu informaţiile din presă despre procedurile judiciare împotriva Laurei Kovesi, candidatul Parlamentului UE pentru a deveni procuror şef al UE. Aceste lucruri sunt total inacceptabile în Europa şi fără precedent pentru un stat care deţine Preşedinţia Consiliului UE”, a scris Manfred Weber prin Twitter, potrivit Mediafax.

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta
Recomandări

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta

Manfred Weber l-a nominalizat direct pe Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, să ia atitudine în această situație.

„Fac apel la ceilalţi membri ai Consiliului să se pronunţe împotriva acestei situaţii, iar Comisiei Europene îi cer să garanteze că procedura de selecţie este corectă şi independentă. Aşteptăm o reacţie puternică din partea vicepreşedintele Comisiei Europene cu responsabilitate în acest domeniu, Frans Timmermans”, a adăugat Manfred Weber.

„Dacă procedurile judiciare împotriva domnişoarei Kovesi nu sunt anulate, vom cere o dezbatere în viitoarea sesiune plenară a Parlamentului European. De asemenea, le cerem urgent grupurilor PES/PSE şi ALDE să ia atitudine contra partidelor-surori din cadrul Guvernului român”, a încheiat liderul PPE.


Citește și: Ecologiștii și PNȚCD susțin PSD la alegerile europarlamentare. Liviu Dragnea, noi atacuri la Klaus Iohannis


 

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 18 noiembrie 2019. Ce zodie are parte de o strângere de inimă
HOROSCOP

Horoscop 18 noiembrie 2019. Ce zodie are parte de o strângere de inimă