Studiul a fost realizat de o echipa condusa de Jeffrey Hurst, de la Hershey Foods Technical Center din Pennsylvania si colegii sai de la Departamentul de antropologie al Universitatii Texas.
Cele 14 vase studiate dateaza din perioada 600 i.H. – 250 d.H., precizeaza cercetatorii. Faptul ca s-au gasit urme de cacao in trei din vasele analizate arata ca aceasta se utiliza cu aproape un mileniu inainte de data la care credeau, pana acum, cercetatorii ca a inceput sa fie utilizata.
In perioada conquistadorilor, mayasii erau cunoscuti drept mari amatori de cacao, pe care o consumau sub forma de bautura, dar si ca ingredient in majoritatea preparatelor lor culinare. La inceputul secolului al XVI-lea, Hernan Cortez expediaza prima incarcatura de ciocolata regelui Spaniei, Carol Quintul, caruia i-a placut la nebunie specialitatea culinara a supusilor sai din America Centrala. In 1615, Ana de Austria, infanta Spaniei, s-a casatorit cu Ludovic al XIII-lea, a luat cu ea si a imprastiat rapid la curtea Frantei pasiunea pe care o avea pentru ciocolata.
Tot in revista Nature, dar intr-un numar din 1996, echipa profesorului Daniele Piomelli, de la Institutul Neurologic din San Diego (California), arata ca ciocolata neagra contine molecule chimice care pot imita efectele psihoactive ale canabisului asupra creierului.