„Ştiţi foarte bine că avem cea mai mare evaziune din UE. Cred că acesta este primul pas de făcut şi să facem totuşi ceva predictibil, să discutăm cu cei interesaţi, cu publicul şi să găsim soluţiile cele mai bune. Din punctul meu de vedere, România ajunge la impozitare progresivă, cum este peste tot în lume. Nu ştiu când, anul acesta categoric nu”, a afirmat Marcel Ciolacu, aflat la Camera Deputaților pentru Ziua Copiilor.

Liderul PSD a precizat că nu crede că anul acesta va putea fi modificat Codul fiscal astfel încât să intre anul viitor impozitarea progresivă. Totodată, Marcel Ciolacu a subliniat că impozitarea proprietăților în funcție de valoare va fi introdusă în noile modificări fiscale care se pregătesc.

Cred că vor fi anumite modificări fiscale până la 1 iulie, de exemplu impozitarea proprietăţilor în funcţie de valoare. Nu cunosc valoarea, eu nu sunt ministru de finanţe şi nu sunt specialist în finanţe.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu:

Ciolacu a mai menționat că mesajul preşedintelui Klaus Iohannis privind impozitarea progresivă a fost unul „foarte corect”, în sensul că și PSD dorește același lucru, anume ca în 2022 să nu se modifice nicio taxă.

Contre în coaliție pe impozitarea progresivă

Afirmațiile lui Ciolacu au venit în contextul în care coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a purtat mai multe discuții în ultimele săptămâni privind renunțarea la cota unică de impozitare și introducerea impozitării progresive.

Preşedintele PSD susține varianta introducerii impozitului progresiv, dar a precizat în mai multe rânduri că nu dorește taxe noi pentru români.

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a anunțat public că liberalii nu vor impozitul progresiv. „PNL continuă să susțină cota unică. Nu susținem introducerea de taxe și impozite noi, iar ceea ce urmează să se decidă va avea la bază o analiză și o dezbatere aplicată pe situația din țara noastră”, a spus președintele PNL.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a declarat luni, 30 mai, la Bruxelles, că românii nu trebuie să se îngrijoreze că „mâine se schimbă sistemul de impozitare și dintr-odată trebuie să plătească mai mult”. „Discuțiile se poartă mai mult la televizor decât în coaliție”, a spus șeful statului.

Urmărește-ne pe Google News