MENIU CAUTĂ
14 Mar. 2018 16:24

Marea Britanie a informat NATO despre otrăvirea fostului spion Serghei Skripal

Distribuie

Marea Britanie a informat NATO despre otrăvirea fostului spion Serghei Skripal. Guvernul de la Londra a informat, miercuri, Consiliul NATO, în privința otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal, în orașul englezesc Salisbury.

„Marea Britanie a confirmat folosirea unui agent neurotoxic de nivel militar, de tipul celui dezvoltat de Rusia, şi a informat aliaţii că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă. Marea Britanie a mai confirmat că a fost un atac nesăbuit asupra Marii Britanii, care a pus în pericol vieţile unor civili nevinovaţi. Aliaţii şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de prima folosire a unui agent neurotoxic pe teritoriul Alianţei de la întemeierea NATO. Aliaţii şi-au exprimat solidaritatea cu Marea Britanie, şi-au oferit sprijinul pentru desfăşurarea investigaţiei şi au cerut Rusiei să răspundă la întrebările Marii Britanii, inclusiv să ofere informaţii complete despre programul Novichok (n.a. – privind dezvoltarea unor agenţi neurotoxici) către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Aliaţii au convenit că atacul a reprezentat o încălcare clară a normelor şi acordurilor internaţionale”, se arată în comunicatul Alianţei Nord-Atlantice, potrivit Mediafax.

Alianța Tratatului Atlanticului de Nord a reiterat faptul că este nepermisă dezvoltarea, folosirea și transferarea armelor chimice în baza convenției privind Armele Chimice, semnată în urmă cu 21 de ani.

Diplomația britanică a anunțat că Marea Britanie a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta măsuri în legătură cu otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

Unele surse din cadrul ONU au declarat că în cursul zilei de miercuri se va încheia Consiliul de Securitate, la New York.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a spus că rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea fostului spion Serghei Skripal și că nu se teme de ruscul izolării internaționale în urma acuzațiilor formulate de Marea Britanie.

Pe 4 martie, Serghei Skripal (fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informații) și fiica lui Iulia (33 de ani) au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la aproximativ 100 de kilometri sud de Londra.

După atac, britanicii punctat că atacul a fost comis cu o substanță de uz militar cel mai probabil de către Rusia.


EXCLUSIV Afacerea „cămine culturale' pe banii statului. De la tradiții la „nunți, botezuri, cumetrii'

EXCLUSIV / Israela Vodovoz, dusă în Israel cu avionul, într-un sicriu sigilat, din zinc. Transportul este programat în cursul zilei de astăzi, cu plecare de pe Aeroportul Herni Coandă

VIDEO/Blocul cu cele mai mari restanțe la RADET. Locatarii nu au de doi ani apă și căldură. 'E groaznic de frig'

Loading...
Comentarii