• În organismul oamenilor imunizați prin vaccin se creează anticorpi, care, exprimat în termeni simpli, luptă la apariția unei eventuale infectări. Întrebarea este dacă, în zona nasului, calea principală de intrare a COVID, răspunsul imunitar este suficient, astfel încât virusurile să nu se reproducă și să nu poată fi eliberate prin strănut sau expirație, devenind astfel periculoase nu pentru gazda imunizată, ci pentru cel neimunizat, la care ar putea ajunge.
  • „Este o cursă de viteză: depinde dacă virusul se poate reproduce mai repede sau dacă sistemul imunitar îl poate controla mai repede”, explică Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Seattle, pentru The New York Times. Cercetătorii încearcă să înțeleagă cine câștigă această cursă.

Cele două vaccinuri COVID-19, de la Pfizer și Moderna, administrate populației mondiale începând din decembrie 2020 în campaniile de imunizare din întreaga lume par a fi foarte eficiente, în proporție de 90-95%, în prevenirea îmbolnăvirilor și a dezvoltării formelor grave de boală. 

Dar nici un medic, expert sau specialist nu știe încă, pe baza unor studii, cât de eficiente sunt în stoparea răspândirii noului coronavirus.

Primul român eliminat din Registrul Agresorilor Sexuali, un profesor condamnat pentru corupere sexuală de minori. Ce au spus judecătorii
Recomandări
Primul român eliminat din Registrul Agresorilor Sexuali, un profesor condamnat pentru corupere sexuală de minori. Ce au spus judecătorii

Asta pentru că cercetările uriașe ale Pfizer și Moderna au avut ca urgență măsurarea eficacității și nu au urmărit și dacă persoanele vaccinate care au intrat în contact cu coronavirusul ar putea fi silențios contagioase. Blochează cu adevărat vaccinul transmiterea acestui gen de virus, care este adesea răspândit de persoanele asimptomatice?

Vezi prospectul vaccinului Moderna și prospectul vaccinului Pfizer!

„Va fi o situație complicată”

Răspunsul la întrebare este vital, pentru că „un vaccin care blochează complet infecția ar putea salva viețile mai multor oameni, inclusiv a celor care nu au primit vaccinul, protejându-l indirect”, după cum explică într-o lucrare publicată doctorul Joshua Schiffer, cercetător în boli infecțioase de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din SUA. 

Fără un răspuns la această întrebare, efectul schimbării comportamentului după vaccinare poate fi periculos la nivel social.

„Mulți oameni se gândesc că odată ce vor fi vaccinați nu vor mai trebui să poarte măști”, spune doctorul Michal Tal, imunolog la Universitatea Stanford, pentru New York Times.

„Va fi o situație complicată, pentru că ei trebuie să înțeleagă că nu vor putea renunța la mască, deoarece ar putea fi contagioși și, deci, un pericol pentru cei din jurul lor”.

CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Un fost prizonier la ruși povestește ororile: electroșocuri, bătăi, „un terci cu apă o dată pe zi și în loc de alarmă, imnul Rusiei”
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Un fost prizonier la ruși povestește ororile: electroșocuri, bătăi, „un terci cu apă o dată pe zi și în loc de alarmă, imnul Rusiei”

Fred Hutchinson Cancer Research anunță că sunt pregătite a fi demarate studii de cercetare pentru rezolvarea acestui „puzzle” al transmisibilității COVID. „Acest răspuns trebuie aflat urgent”.

Un studiu cu voluntari infectați deliberat oferă un răspuns rapid

Experții implicați au două abordări diferite pentru a obține un răspuns. 

„Prima opțiune este studiul în mediu controlat pe un grup de 100 de tineri voluntari plătiți. 50 dintre ei vor fi vaccinați, 50 vor primi un placebo. După 28 de zile de la prima doză, toți participanții vor fi infectați în mod deliberat cu o tulpină COVID-19. Izolați într-o locație sigură timp de două săptămâni, voluntari vor fi testați nu numai pentru prezența virusului, ci și pentru măsurarea încărcăturii virale. Cu cât este mai mare încărcătura virală, cu atât este mai probabil ca o persoană să transmită virusul altora”, descrie designul studiului infecționistul Joshua Schiffer.

Dacă experții constată că grupul vaccinat nu transmite virus sau are o încărcătură foarte mică în comparație cu grupul placebo, aceasta ar putea fi o dovadă puternică legată de faptul că vaccinul nu numai că oprește boala, ci și previne sau reduce șansele ca primitorul să fie contagios. 

MESAJE INTERNE: PSD a găsit responsabilul pentru criza de pe piața asigurărilor. Nu sunt șefii ASF, ci președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, căruia social-democrații au fost instruiți să-i ceară demisia
Recomandări
MESAJE INTERNE: PSD a găsit responsabilul pentru criza de pe piața asigurărilor. Nu sunt șefii ASF, ci președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, căruia social-democrații au fost instruiți să-i ceară demisia

Practic, în această situație vaccinul nu doar că imunizează persoana care l-a făcut, dar oprește și lanțul infectării.

Studiul pe o cohortă de studenți e mai lent, dar mai etic

Autorii ce vor derula o altă cercetare, și printre care se numără specialiștii Larry Corey și Myron Cohen, experți importanți în studiile federale pe prevenirea COVID, concep un sistem în care ar înscrie studenți.

Stând împreună în campusuri, nefiind, în medie, atât de temători de îmbolnăviri, continuându-și întâlnirile, studenții de la universitățile americane sunt un grup cunoscut ca prezentând un risc ridicat de infecție cu coronavirus, dar și mai puțin probabil să sufere forme severe de boală.

„Ideea ar fi să înscrie un număr mare de studenți care locuiesc în cămine și să vaccineze o jumătate dintre ei, celorlalți administrându-le un placebo. Nimeni nu ar fi infectat în mod deliberat. Virusul s-ar răspândi așa cum se întâmplă în mod natural în aceste comunități, dar ei să fie supuși regulat testelor la COVID și de încărcătură virală. De-a lungul timpului, studiul ar trebui să poată compara modele de transmisibilitate virală între grupuri, într-un mediu mai natural decât primul, cel bazat pe panelul controlat”, consideră specialistul american.

În ambele modele ale următorului val vor fi mai puține decese

Specialiștii susțin că natura protecției oferită de cele două vaccinuri COVID ar putea avea impact important în legătură cu prevenirea sau nu a unui „al patrulea val” de infecții și decese în această primăvară.

Folosind date extinse, Schiffer și colegii său au realizat simulări pe computer ale lansării vaccinurilor. Aceste simulări  arată că, dacă serurile Pfizer și Moderna oferă protecție completă împotriva infecțiilor, atunci al patrulea val anticipat ar putea fi prevenit cu o reducere estimată de 60% a cazurilor și deceselor. 

Dacă se dovedește că vaccinurile funcționează în primul rând prin reducerea simptomelor, salvându-se viețile celor vaccinați, dar fără limitarea transmiterii virale, modelul proiectează un al patrulea val, dar cu o rată a mortalității sub 0,5%.

Anticorpii trebuie să fie mai rapizi decât viteza de multiplicare a virusului

Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Seattle a explicat mecanismul infectării cu COVID. „În majoritatea infecțiilor respiratorii, inclusiv a noului coronavirus, nasul este principalul port de intrare. Virusul se înmulțește rapid acolo, scuturând sistemul imunitar pentru a produce anticorpi specifici mucoasei, țesutului umed care acoperă nasul, gura plămânii și stomacul.

Dacă aceeași persoană este expusă la virus a doua oară, acei anticorpi, precum celulele imune care-și amintesc de virus, opresc rapid virusul în nas înainte ca acesta să înceapă să se multiplice și să aibă șansa de a ajunge în altă parte a corpului.

Vaccinurile împotriva coronavirusului sunt injectate adânc în mușchi și stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi, protecție suficientă pentru a împiedica persoana vaccinată să se îmbolnăvească.

Unii dintre acești anticorpi vor circula în sânge către mucoasa nazală și vor sta de pază acolo, dar nu este clar cât din cantitatea de anticorpi poate fi mobilizată sau cât de repede. Dacă răspunsul nu este prea mare, atunci virusurile ar putea înflori în nas – și ar putea fi eliberate prin strănut sau expirație.

„Este o cursă de viteză: depinde dacă virusul se poate reproduce mai repede sau dacă sistemul imunitar îl poate controla mai repede”, a spus Marion Pepper. „Este o întrebare foarte importantă”.

Spray nazal, următoarea generație de vaccinuri COVID

Acesta este motivul pentru care vaccinurile pentru mucoase, cum ar fi spray-ul nazal antigripal sau vaccinul oral împotriva poliomielitei, sunt mai bune decât injecțiile intramusculare pentru a combate virusurile respiratorii, susțin experții.

Următoarea generație de vaccinuri împotriva coronavirusului poate provoca imunitate în nas și în restul căilor respiratorii, acolo unde este cel mai necesar.

Sau oamenii de știință ar putea dezvolta o injecție intramusculară urmată de o creștere a mucoasei care produce anticorpi de protecție în nas și gât.

„Vaccinurile împotriva coronavirusului s-au dovedit a fi scuturi puternice împotriva bolilor severe, dar aceasta nu este o garanție a eficacității lor în nas. Plămânii, locul simptomelor severe, sunt mult mai accesibile pentru anticorpii circulanți decât nasul sau gâtul, făcându-i mai ușor de protejat”.

Experții cred totuși că vaccinurile protejează și la transmiterea COVID

„Sentimentul meu este că odată ce dezvolți o formă de imunitate cu vaccinul, și capacitatea ta de a te infecta va scădea”, a spus Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale. „Chiar dacă ești infectat, nivelul de virus pe care îl reproduci în nas ar trebui să fie redus”.

Câteva indicii apar totuși în cazul vaccinului Astra Zeneca, care a anunțat unele dintre rezultatele studiilor sale în noiembrie și a declarat că voluntarii s-au testat în mod regulat pentru detectarea virusului și că aceste rezultate sugerează că vaccinul ar putea preveni și infecția cu coronavirus, automat și transmiterea, nu doar dezvoltarea bolii.

Pfizer a început să testeze un subset de participanți la studiu pentru anticorpi împotriva unei proteine ​​virale numite N. Deoarece vaccinurile nu au nimic de-a face cu această proteină, anticorpii N ar dezvălui dacă voluntarii s-au infectat cu virusul după imunizare, a spus Jerica Pitts, un purtător de cuvânt al companiei.

Moderna intenționează, de asemenea, să analizeze sângele de la participanții săi din studii și să testeze anticorpii N. „Vor trece câteva săptămâni până când ne vom putea aștepta să vedem aceste rezultate”, a declarat Colleen Hussey, o purtătoare de cuvânt a Moderna.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
GSP.RO
Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Despărțire surpriză în showbizul românesc: ‘Nu trebuia să aflați, dar sunt singur’
Playtech.ro
Despărțire surpriză în showbizul românesc: ‘Nu trebuia să aflați, dar sunt singur’
Viorel și Vulpița s-au despărțit. Ce mesaj a postat Viorel și ce se întâmplă cu cei doi copii: 'Eu sunt cu...'
Viva.ro
Viorel și Vulpița s-au despărțit. Ce mesaj a postat Viorel și ce se întâmplă cu cei doi copii: 'Eu sunt cu...'
Afacerea de succes pornită de Aura. După 10 ani în corporaţii s-a mutat la sat, unde şi-a schimbat radical viaţa: "Livrăm și în străinătate"
Observatornews.ro
Afacerea de succes pornită de Aura. După 10 ani în corporaţii s-a mutat la sat, unde şi-a schimbat radical viaţa: "Livrăm și în străinătate"
Aparatul care consumă cea mai multă energie. Mulți îl folosesc zilnic, dar nu realizează că le încarcă factura la curent
Știrileprotv.ro
Aparatul care consumă cea mai multă energie. Mulți îl folosesc zilnic, dar nu realizează că le încarcă factura la curent
Ce i-a făcut un doctor dentist soției sale. Un coleg a descoperit adevărul șocant, polițiștii l-au arestat imediat
FANATIK.RO
Ce i-a făcut un doctor dentist soției sale. Un coleg a descoperit adevărul șocant, polițiștii l-au arestat imediat
Tragedia care a lovit familia Becali. Victor nu-şi explică decesul suspect: "Da, a fost găsită moartă în piscină. Nu intra niciodată singură"
Orangesport.ro
Tragedia care a lovit familia Becali. Victor nu-şi explică decesul suspect: "Da, a fost găsită moartă în piscină. Nu intra niciodată singură"
'Am ajuns să mă gândesc la momentul sinuciderii'. Andreea Marin a dezvăluit cum a aflat că suferă de boala secolului
Unica.ro
'Am ajuns să mă gândesc la momentul sinuciderii'. Andreea Marin a dezvăluit cum a aflat că suferă de boala secolului
Horoscop 23 martie 2023. Taurii ar fi bine să înceapă ziua cu un exercițiu de răbdare, ca să poată face față provocărilor care vor veni
HOROSCOP
Horoscop 23 martie 2023. Taurii ar fi bine să înceapă ziua cu un exercițiu de răbdare, ca să poată face față provocărilor care vor veni
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză
PUBLICITATE
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză