De Sorina Ionaşc,

Deputaţii repetă episodul Marţea Neagră. Într-o şedinţă neanunţată, comisia juridică a dat raport favorabil unor modificări controversate la legea privind executarea pedepselor. În primul rând, se revine la sistemul de recompensare a celor care scriu cărţi în închisori. Concret, pentru fiecare carte scrisă, invenţie sau brevete ştiinţifice din timpul detenţiei, condamnatul va primi câte 20 de zile libere, reduse din pedeapsă.

O altă modificare deosebit de importantă face referire la detenţia la domiciliu. Practic, se introduce un nou capitol care prevede executarea pedepselor acasă şi se aplică celor care primesc un an de închisoare. Mai mult, detenţia la domiciliu va fi aplicată şi celor care au primit o pedeapsă mai mare, dar mai au de executat 18 luni.

Singura excepţie pentru aceste preveder este în cazul faptelor comisie cu violenţă, deci nu şi în cazul faptelor de corupţie.

La dezbateri, doar USR a avut obiecţii, în timp ce liberalii nu au luat cuvântul în plen.

„Au existat foarte mulţi scriitori şi foarte mulţi oameni de ştiinţă care au scris într o perioadă foarte multe cărţi. Trebuia să existe un singur beneficiu, să fie o reducere de 20 de zile pentru toate cărţile scrise, nu pentru fiecare. Este o portiţă pentru ca anumite persoane să poată ieşi mai repede”, a acuzat deputatul USR Stelian Ion.

Raportul comisiei juridice este datat cu 23 aprilie, însă raportul nu a fost semnat şi trimis pentru dezbatere în plen până pe 29 mai. Documentul a apărut pe site abia în cursul acestei dimineţi. Până acum, proiectul de lege figura pe ordinea de zi „sub rezerva primirii raportului”.

Proiectul de lege intră la vot final astăzi, iar Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.


Citeşte şi: Editorial de Claudiu Săftoiu. Specii politice noi: ”șobolanii” de la PSD și ”trădătorii din interes național” de la UNPR

Și-a prins iubitul că o înșală cu ajutorul unei aplicații. Greșeala pe care a făcut-o bărbatul
GSP.RO

Și-a prins iubitul că o înșală cu ajutorul unei aplicații. Greșeala pe care a făcut-o bărbatul

Horoscop 13 decembrie 2019. Săgetătorii vor trece prin printr-un șir de experiențe profitabile
HOROSCOP

Horoscop 13 decembrie 2019. Săgetătorii vor trece prin printr-un șir de experiențe profitabile