O veste buna pentru cei 900.000 de romani cu insuficienta cardiaca si cei sapte milioane de hipertensivi. Electrocardiograma si tensiunea pot fi masurate acasa printr-o metoda simpla si comoda. Pacientul primeste, pentru 24 de ore, un mic aparat, Holter, ce ii monitorizeaza toate aceste valori, in timp ce el desfasoara activitatile unei zile normale.
Potrivit specialistilor, exista situatii in care aplicarea Holterului este cea mai buna metoda pentru o diagnosticare corecta. Cel pentru EKG (electrocardiograma) masoara ritmul cardiac al pacientului, iar celalalt monitorizeaza valorile tensiunii arteriale. Holterul pentru EKG este recomandat pacientilor cu aritmii, cu palpitatii, sincope, cardiopatie ischemica si angina pectorala.
Ritmul cardiac difera de la om la om
‘Nu de putine ori toate aceste stari de rau sunt generate de tulburarile de ritm cardiac. Insa exista si situatii in care aceste tulburari nu reprezinta un semn de boala. De exemplu, un sportiv, cu organismul antrenat, poate avea noaptea un ritm cardiac de 30 de batai/minut, deoarece inima lui este deseori supusa la eforturi mari, cand are un ritm foarte accelerat, asa ca in repaus ritmul ei este mai lent.
Daca un om normal ar avea noaptea un ritm de 30 de batai/minut, cu siguranta inseamna ca are o problema, deoarece valorile normale sunt intre 50-90 de batai/minut’, explica dr. Camelia Chiriac, cardiolog la clinica Puls. Holterele se monteaza pentru 24 sau 48 de ore, la cabinete medicale.
Metoda este recomandata hipertensivilor
Potrivit specialistilor, hipertensivii, in special persoanele care au asa-numita tensiune ‘de halat alb’, adica valorile cresc considerabil pe fond emotional, sau cei care prezinta diferente mari intre valori, la consultatii diferite, trebuie sa recurga la o astfel de monitorizare. Exista pacienti careacasa au o tensiune de 13/8, iar la masuratorile de la cabinet valorile sunt discordante. De asemenea, exista pacienti care, sub tratament pentru hipertensiune, acuza simptome similare celor care au valori mici ale tensiunii arteriale. Deseori este greu de pus un diagnostic sau de stabilit ori urmarit eficienta unui tratament, iar monitorizarile ajuta.
Preturile practicate de cabinetele medicale
-La Clinica PULS, o astfel de monitorizare EKG costa 130,9 lei, iar una pentru tensiunea arteriala, 80,9 lei. La aceasta clinica se ofera si reduceri. Astfel, la prima vizita, pacientii primesc un card de fidelitate, ce le poate aduce reduceri de pret intre 5-20% atunci cand vin a doua oara. La a treia vizita, pentru o consultatie, bonusul consta intr-o testare pentru glicemie, colesterol, calciu total si sumar de urina sau o ecografie.
-La Centrul Medical Sanador o monitorizare Holter, pentru tensiunea arteriala sau EKG, costa 155 lei.
-La Medicover, o monitorizare pentru tensiune costa 90 lei, 160 de lei pentru EKG si 180 de lei pentru tensiune si EKG simultan.
Cand nu ar trebui sa va faceti probleme
Potrivit dr. Chiriac, valorile maxime ale tensiunii arteriale trebuie sa fie sub 14/9, iar la diabetici sub 13/8. ‘In ceea ce priveste valoarea minima, teoretic, aceasta este 10/7, dar exista si persoane care, desi au tensiunea mai mica, nu au simptome, nu se simt rau, deci nu necesita tratament’, a explicat dr. Camelia Chiriac.