De Ana Hațeg,

Hidroxiclorochina, recomandată în prevenirea malariei și tratamentul atacurilor acute de malarie, dar și în lupus, o boală autoimună care afectează în jur de 5 milioane de persoane, la nivel mondial, e vehiculată de ceva vreme ca profilaxie și tratament și în COVID-19.

Mai multe țări fac teste pentru a-i verifica eficiența, iar populația, fără a aștepta rezultatele cercetărilor, golește farmaciile de medicamentele care conțin această substanță. Hidroxiclorochina lipsește din farmacii în Marea Britanie, Italia și Franța.

Și în România se vinde ca pâinea caldă Plaquenil (sulfat de hidroxiclorochină), de când oamenii au auzit că ar putea ajuta în cazurile de COVID-19.

Eficacitatea hidroxiclorochinei în COVID nu e însă demonstrată. Ba chiar există oameni de știință care avertizează că, în combinație cu alte medicamente, substanța poate fi mortală.

Iar un prim caz de intoxicație cu clorochină a fost înregistrat în Arizona, SUA: un bărbat a murit după ce a luat medicamentul prezentat de Donald Trump ca remediu pentru coronavirus.

În capitala Rusiei, medicii sunt forțați să testeze pe ei hidroxiclorochina, în cadrul unui studiu prezentat ca având subiecți umani “voluntari”, recrutați din 10 spitale moscovite.

Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
Recomandări
Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
 

În realitate însă, nu e vorba despre nici un voluntariat, susțin surse medicale.

Poți să refuzi, teoretic, dar șefii de departamente din spitale își obligă subalternii să se înregistreze în program.

Medic într-unul din spitalele de boli infecțioase din Moscova:

Între spitalele incluse în studiu se află și cel al cărui director a fost diagnosticat cu COVID-19 la câteva zile după o întâlnire cu Vladimir Putin.

Medicilor care participă la studiu li se vor administra 200 mg de hidroxiclorochină de două ori pe zi, vreme de două săptămâni, apoi o dată pe zi pentru alte trei luni.

Ministerul Sănătății rus a anunțat săptămâna trecută achiziția unai mari cantități de hidroxiclorochină, deși chiar ministrul de resort recunoscuse anterior că eficacitatea acestui medicament nu a fost dovedită.

Rusia are în prezent 6.343 de bolnavi de COVID-19 și a raportat 47 de decese. Majoritatea cazurilor sunt în Moscova – 4.484 persoane infectate și 29 de morți.

Foto: Hepta

Citeşte şi:

Klaus Iohannis anunță prelungirea stării de urgență cu încă o lună: „Nu suntem la vârful epidemiei”

Cu 40 de cazuri COVID la personal, managerul Spitalului Universitar spune că ”șefii de secție nu se înțeleg unii cu alții” și a decis ”imixtiune militară”

Masca de protecție, de la „opțională” la „obligatorie”. De ce s-au schimbat recomandările oficiale și ce ne spune asta despre comunicarea în pandemia COVID-19

România a intrat în criza coronavirusului cu cel mai mare deficit bugetar din UE. Ce soluții are statul?

Reacția unei tenismene după ce după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
GSP.RO
Reacția unei tenismene după ce după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși