MENIU CAUTĂ
12 Ian. 2018 15:41 , de Cătălin Lupășteanu

Medicul Mihai Lucan a fost trimis în arest la domiciliu. Decizia este definitivă

Distribuie
Medicul Mihai Lucan a fost trimis în arest la domiciliu, a decis Curtea de Apel București. Judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București a stabilit ca medicul Mihai Lucan trebuie arestat la domiciliu pentru 30 de zile, în dosarul de delapidare al Institutului de Urologie.
În cazul fiului medicului, judecatorul Curții de Apel București a decis menținerea controlului judiciar, așa cum a fost stabilit de Tribunalul București. Decizia de vineri este definitivă, iar medicul nu va mai putea părăsi domiciliul fără acordul judecătorului.
Pe durata arestului la domiciliu, Mihai Lucan are următoarele obligații:
  • să nu părăsească imobilul în care locuiește, fără permisiunea organului judiciar în fața căruia se află cauza;
  • să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat;
  • să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi (cu excepţia celor care sunt rude, afini sau membri de familie), cu suspecţii (cu excepţia celor care sunt rude, afini sau membri de familie), cu martorii (cu excepţia celor care sunt rude, afini sau membri de familie) şi cu experţii.
Judecătorii au decis, la finalul anului trecut, ca medicul Mihai Lucan și fiul său să fie cercetați sub control judiciar.
Medicul Mihai Lucan și fiul său, Valentin Ciprian, sunt acuzați că au făcut trafic cu serviciile medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparținând societății Lukmed, entitate prin intermediul căreia aceștia și-au promovat interesele.

Tratamente private de un milion de euro

Prin pretinsele fapte cercetate de DIICOT, Mihai Lucan, fiul acestuia și Dan Emil Fofiu Sânpetreanu ar fi devalizat Institutul cu 5.169.406,91 de lei, bani ce ar fi intrat în patrimoniul Lukmed, ”în beneficiul direct al membrilor grupului infracțional organizat”, susțin procurorii.

Această sumă ar putea crește pe măsura avansării cercetărilor și reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienți şi a materialelor sau bunurilor cu destinație în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Au folosit dotările publice în interes privat

Prima dintre modalitățile efective prin care s-a realizat delapidarea Institutului a constat în folosirea resurselor financiare, materiale și umane, respectiv materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilități sau altele, ale laboratorului de analize din Institut.

Protagoniștii au folosit bunurile Institutului, luate din bani publici, pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparținând societății Lukmed, fără a se achita contravaloarea serviciilor medicale prestate de Institut.

Mai precis, medicul Mihai Lucan prelua pacienții la clinica privată, dar analizele acestora erau făcute folosindu-se bunurile publice ale spitalului de stat. Mihai Lucan, ajutat de alte persoane, efectua la Institut analizele medicale ale țesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize medicale de la pacienții asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând Lukmed.

Reduceri nelegale la Institut, pentru atragerea clientelei la clinica privată

O altă modalitate de delapidare a Institutului de Transplant Renal din Cluj-Napoca a fost acela de a oferi reduceri nelegale a cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul ICUTR a pacienților asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând societății Lukmed.

Mai precis, pacienții erau atrași de prețul mic stabilit de medic pentru internarea înainte și după operațiile de transplant renal în saloanele Institutului, dar operațiile erau efectuate în cadrul clinicii private. Astfel pacienții plăteau spitalului public sume modice pentru cazarea în spital și pentru asigurarea asistenței medicale calificate, dar banii de operație mergeau în mediu privat, respectiv la clinica Lukmed.

Astfel, pe parcursul întocmirii deconturilor reprezentând contravaloarea serviciilor medicale prestate corespunzător perioadei 2007-2016 de Institut către Lukmed, în baza unor contracte succesive de prestări servicii medicale încheiate între reprezentanții acestor două entități‚ au fost avute în vedere tarife de spitalizare al căror cuantum se situa cu mult sub valoarea tarifelor stabilite anual de către Institut.

Aparatul de crioterapie al Institutului funcționa în clinica Lukmed

O a treia modalitate de delapidare descoperită de anchetatori este aceea că aparatul medical performant marca Galil, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia țesuturilor afectate, a fost adus și pus în funcțiune în clinica Lukmed.

Această activitate s-a realizat din cursul anului 2007 , moment în care reprezentanții Institutului și Lukmed au dispus transferul fizic și fără titlu al acestui aparat din sediul spitalului public în cel al clinicii private, fără a se întocmi niciun fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens.

În acest fel, în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, cât și consumabilele aferente achiziționate din bugetul Institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii private.

Citește mai multe despre arest la domiciliu pe Libertatea.

Comentarii