Această sumă ar putea crește pe măsura avansării cercetărilor și reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienți şi a materialelor sau bunurilor cu destinație în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Au folosit dotările publice în interes privat

Prima dintre modalitățile efective prin care s-a realizat delapidarea Institutului a constat în folosirea resurselor financiare, materiale și umane, respectiv materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilități sau altele, ale laboratorului de analize din Institut.

Protagoniștii au folosit bunurile Institutului, luate din bani publici, pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparținând societății Lukmed, fără a se achita contravaloarea serviciilor medicale prestate de Institut.

Mai precis, medicul Mihai Lucan prelua pacienții la clinica privată, dar analizele acestora erau făcute folosindu-se bunurile publice ale spitalului de stat. Mihai Lucan, ajutat de alte persoane, efectua la Institut analizele medicale ale țesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize medicale de la pacienții asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând Lukmed.

Reduceri nelegale la Institut, pentru atragerea clientelei la clinica privată

O altă modalitate de delapidare a Institutului de Transplant Renal din Cluj-Napoca a fost acela de a oferi reduceri nelegale a cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul ICUTR a pacienților asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând societății Lukmed.

Mai precis, pacienții erau atrași de prețul mic stabilit de medic pentru internarea înainte și după operațiile de transplant renal în saloanele Institutului, dar operațiile erau efectuate în cadrul clinicii private. Astfel pacienții plăteau spitalului public sume modice pentru cazarea în spital și pentru asigurarea asistenței medicale calificate, dar banii de operație mergeau în mediu privat, respectiv la clinica Lukmed.

Astfel, pe parcursul întocmirii deconturilor reprezentând contravaloarea serviciilor medicale prestate corespunzător perioadei 2007-2016 de Institut către Lukmed, în baza unor contracte succesive de prestări servicii medicale încheiate între reprezentanții acestor două entități‚ au fost avute în vedere tarife de spitalizare al căror cuantum se situa cu mult sub valoarea tarifelor stabilite anual de către Institut.

Aparatul de crioterapie al Institutului funcționa în clinica Lukmed

O a treia modalitate de delapidare descoperită de anchetatori este aceea că aparatul medical performant marca Galil, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia țesuturilor afectate, a fost adus și pus în funcțiune în clinica Lukmed.

Această activitate s-a realizat din cursul anului 2007 , moment în care reprezentanții Institutului și Lukmed au dispus transferul fizic și fără titlu al acestui aparat din sediul spitalului public în cel al clinicii private, fără a se întocmi niciun fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens.

În acest fel, în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, cât și consumabilele aferente achiziționate din bugetul Institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii private.