Noile modificări la regulamentul școlilor (ROFUIP – Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar) spun că se pot încheia mediile anuale cu doar două note. În mod normal, fiecare elev ar fi trebuit să aibă trei note în plus față de numărul de ore pe săptămână pe care îl au la fiecare materie.
Modificarea ce a creat confuzie a fost cea care spune că nu mai este necesar ca situația școlară să fie aprobată de consiliul profesoral al fiecărei unități de învățământ. Acest lucru nu înseamnă însă că directorii pot să încheie mediile în numele profesorilor, au explicat mai mulți directori cu care Libertatea a discutat. Tot profesorii fiecărei discipline trebuie să o facă.
- Până în acest moment, sindicatele din Educație nu au dat niciun răspuns în urma noii oferte primite de la premierul Nicolae Ciucă vineri, 9 iunie. Aceasta a fost un voucher anual de 1.500 de lei și ca prima tranșă a măririlor salariale care vor veni după noua lege să fie de 45%, nu de 40%, cât le-a oferit inițial.
„O evaluare cu doar două note într-un an nu e relevantă”
La Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală sunt în grevă 18 profesori din 67. Asta înseamnă că o parte dintre medii nu vor putea fi încheiate până la ieșirea acestora din acțiunea de protest. În plus, toți elevii claselor a XII-a de la acest colegiu au mediile încheiate, fiindcă atunci când au început profesorii greva, se aflau în Săptămâna Verde. Fiecare școală decide când își pune în calendar activitățile acestei săptămâni și la ei s-a nimerit să fie așa.
Liliana Zaschievici, directoarea liceului, a spus pentru Libertatea că nu sunt probleme cu numărul de note nici la ceilalți elevi, cu excepția unui număr foarte mici de copii care lipseau foarte mult de la școală. Chiar și-așa, în opinia sa, să închei media cu doar două note după un an întreg nu este potrivit. „O evaluare cu doar două note într-un an nu e relevantă. Pe de altă parte, până la ora asta ar fi trebuit să fie note, măcar 3, zic eu, dacă s-a făcut o notare ritmică. Mai avem unele cazuri, pe la orele cu doar o oră pe săptămână, pe ici, pe colo, dar avem 18 colegi în grevă și așteptăm. Le respectăm opțiunile, sunt îndreptățite”, a spus aceasta.
A subliniat și că nu va fi ea cea care va încheia mediile în locul lor. „Nu cred că vor fi situații grave decât la cei care au note mai mici și care trebuie ascultați, evaluați suplimentar. Nu poate directorul să încheie medie de corigență unui elev, care trebuie evaluat suplimentar. Nu este nici moral, nici legal”, a conchis aceasta.
„Cu trei note nu rezolvi corigența”
La Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” însă, niciun elev nu are situația încheiată, fiindcă toți profesorii sunt în grevă. „Modificarea regulamentului nu spune că directorul încheie mediile, ci profesorul când iese din grevă. Acela era doar un zvon. Nu directorul, ci profesorul la revenirea din grevă, dar cu două note”, a subliniat și Ionela Neagoe, directoarea liceului.
Aceste două note au dat peste cap evaluarea unor elevi. „Există copii care nu intrau în Bac, de exemplu, și acum intră. Sau avem copii în stare de corigență și vor fi corigenți fiindcă cu două note nu îi poți rezolva corigența, indiferent dacă îi mai pui o notă, tot n-o rezolvi”, explică aceasta.
Modificarea la ROFUIP spune și că, în cazul elevilor în situație de corigență, nu li se încheie media doar cu două note, ci trebuie să mai primească una.
Care este situația în țară
La Școala Gimnazială „Gheorghe Popovici”, din Apateu, Arad, de pildă, în ultima săptămână, profesorii s-au întors la catedră, prin urmare, mediile vor fi încheiate în calendarul preconizat. Pe aceștia i-ar fi determinat să renunțe la grevă măririle salariale care au intrat în vigoare de la 1 iunie, dar și leafa tăiată în timpul protestului care le-a creat dificultăți financiare.
„În continuare, cine poate să încheie media este profesorul care predă disciplina respectivă, asta nu s-a schimbat. Nu este directorul cel care încheie mediile, așa cum s-a mai discutat. Chiar vorbeam cu colegi de la școli cu peste o mie de elevi, ce ar însemna pentru ei acest lucru?”, a spus pentru Libertatea directorul Claudiu Vlad.
Acesta a explicat că și în situația în care școala are cataloage electronice, tot ar fi o muncă titanică pentru director, fiindcă ar trebui să intre în rubrica fiecărui elev. El și colegii lui manageri de școli sunt mulțumiți că nu trebuie însă să facă ei asta.
„Noi avem note suficiente, că eu am tot insistat pe parcursul anului, din când în când verificam și le-am solicitat colegilor să nu se lase pe ultima sută de metri”, a mai spus Vlad.
Evaluarea ritmică ar rezolva problema lipsei notelor
Colegiile tehnice mai au ceva timp pentru încheierea situației școlare, fiindcă acestea termină anul școlar spre finalul lunii iunie, având în program săptămânile de practică comasată. Alina Cuciurean, directoarea Colegiului Silvic Bucovina din Câmpulung, Suceava, spune că oricum managementul a vegheat să existe note suficiente.
„Așa cum semnăm condica în fiecare zi, așa trebuie să știm că avem notele puse la timp. Astfel ca un copil să poată să își ridice nota prin evaluarea următoare. Este vorba de notarea ritmică și noi avem și o comisie care se ocupă cu asta. La două luni, comisia aceasta se uită prin cataloage și dacă nu sunt notele trecute la o disciplină, vorbesc cu profesorii să treacă notele din caietul lor în catalog”, explică directoarea sistemul lor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro