Ce și-au spus Meloni și Macron în cele patru ore cu ușile închise

Președintele francez este cel care a cerut și a obținut întâlnirea. Giorgia Meloni l-a întâmpinat astfel pe Emmanuel Macron cu o strângere de mână lungă, un zâmbet larg și o glumă pentru jurnaliștii prezenți: „E partenerul marilor ocazii”, scrie sursa citată.

 

Îmbrăcați amândoi în costum albastru închis, au dorit să transmită un mesaj de unitate și voință de dialog. Președintele francez fusese precedat de mesaje liniștitoare din partea consilierilor săi, care au vorbit despre „respectul” față de Italia și guvernul său, deși au recunoscut că mai există diferențe politice.

Discuții extinse, fără presă, și un acord comun

Când Macron a cerut întâlnirea, Giorgia Meloni a spus că este „fericită să-l primească”. Întrevederea s-a desfășurat cu ușile închise și a depășit timpul prevăzut inițial. Cei doi au stat de vorbă mai bine de trei ore, lăsând pentru mai târziu cina oficială cu ambasadori și consilieri. Macron a părăsit Roma în jurul orei 23.00.

Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam
Recomandări
Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam

Potrivit unei surse diplomatice franceze, întâlnirea a fost „necesară pentru a aprofunda numeroase teme” și s-a decis că următorul summit bilateral între Franța și Italia va avea loc în 2026, în Franța, după o pauză de cinci ani în care aceste reuniuni fuseseră suspendate.

Sprijin „fără ezitare” pentru Ucraina

Una dintre temele urgente a fost Ucraina. Cei doi lideri au căzut de acord în privința „sprijinului neclintit și fără ezitări pentru Ucraina”, conform comunicatului comun.

Macron și Meloni au cerut o „soluție echitabilă și durabilă a conflictului” și au subliniat nevoia unui „salt calitativ ambițios în apărarea europeană”, atât în ceea ce privește investițiile, cât și în sprijinul pentru industria și tehnologia de apărare, mai scrie sursa citată.

Colaborare economică și planuri comune în UE

Discuțiile au acoperit și teme economice importante, precum industria auto, unde Italia dorește o colaborare strânsă cu Franța și Germania pentru reformarea reglementărilor europene.

Potrivit La Repubblica, ei au vorbit și despre accesul la resurse strategice, care ar urma să fie obținut printr-un amestec de fonduri comune și investiții private. Meloni și Macron au promis că vor colabora strâns în perspectiva viitorului Consiliu European și a următorului cadru financiar multianual al UE.

Toate rachetele din arsenalul Iranului: care sunt acestea și cât de departe pot lovi în teritoriul Israelului
Recomandări
Toate rachetele din arsenalul Iranului: care sunt acestea și cât de departe pot lovi în teritoriul Israelului

Relația cu SUA și rivalitățile nerezolvate

Un punct sensibil a fost relația cu Statele Unite. Giorgia Meloni a insistat asupra „necesității de cooperare între aliați cu demnitate egală, fără personalisme”, mai ales după ce a fost exclusă de la vizita la Kiev și de la discuțiile cu Donald Trump în timpul summitului de la Tirana.

În comunicatul comun, cei doi lideri au afirmat dorința de „coordonare a pozițiilor privind relațiile transatlantice și securitatea economică și comercială a Uniunii Europene”, o referire clară la discuțiile legate de taxe vamale și tensiunile comerciale.

Fără conferință de presă, dar cu o nouă deschidere

Deși atmosfera a fost mai destinsă decât în trecut, nu a existat nicio conferință de presă și nicio declarație oficială. Decizia de a nu vorbi public a fost luată pentru a evita eventuale incidente care ar fi putut tensiona din nou relația.

Unele diferențe majore rămân, cum ar fi rivalitatea strategică din Libia și disputele legate de compania STMicroelectronics. Totuși, cele două părți par hotărâte să revină la un dialog pragmatic.

„Macron și Meloni au ajuns să convergă în jurul bunului-simț și al realismului”, a spus o sursă diplomatică, adăugând că „există domenii unde cooperarea este posibilă și altele unde competiția va continua”.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.