De Flavius Toader,

Apelul celor mai puternice state europene vine la trei zile după uciderea generalul iranian Qassem Soleimani și după ce secretarul american de Stat Mike Pompeo a acuzat UE că nu a oferit destul sprijin Washingtonului.

”Am condamnat atacurile recente asupra forțelor coaliției din Irak și suntem foarte îngrijorați de rolul negativ pe care Iran l-a jucat în regiune, inclusiv prin Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene și Forțelor Al-Quds, comandate de Generalul Soleimani”, spune o declarație comună formulată de Merkel, Macron și Boris Johnson.

Cei trei cer reținere din partea Iranului și îndeamnă autoritățile de la Teheran să revină asupra măsurilor care încalcă acordul nuclear.

”Acum avem nevoie urgentă de de-escaladare. Cerem tuturor părților să exercite reținere și responsabilitate. Ciclul de violențe din Irak trebuie încheiat.

Cerem în mod special Iranului să să abțină de la noi acțiuni violente sau de la proliferare și îndemnăm Iranul să renunțe la măsurile care încalcă Planul Comun Cuprinzător de Acțiune (Acordul nuclear, n.r.)”, spune declarația europenilor.

De menționat că Iranul a anunţat duminică o nouă diminuare a angajamentelor asumate prin acordul nuclear internaţional încheiat în 2015, renunţând şi la ultima restricţie din acest acord pe care încă o mai respecta.

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112
Recomandări

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112

Oficialii europeni își îndreaptă atenția și asupra poziției Bagdadului, unde s-a votat, în Parlament, o decizie privind expulzarea trupelor americane din țară.

”Reamintim susținerea noastră pentru suveranitatea și securitatea Irakului. O altă criză riscă să pună în pericol ani de eforturi pentru stabilizarea Irakului.

Ne reafirmăm totodată angajamentul pentru lupta împotriva Daesh (Statul Islamic, n.r.) care rămâne o înaltă prioritate. Menținerea Coaliției este vitală în acest sens. Prin urmare îndemnăm autoritățile irakiene să continue să ofere Coaliției tot sprijinul necesar.

Suntem gata să se continuăm angajamentul alături de toate părțile pentru a contribui la detensionarea situației și pentru a reinstitui stabilitatea în regiune”, mai spune declarația comună semnată de Merkel, Macron și Johnson.

Citeşte şi:

Confesiunea cutremurătoare a unui avocat care s-a drogat vreme de 20 de ani: „Am ajuns să ies din sălile de tribunal şi să mă duc în WC să consum”

PressOne: Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne, acuzat de plagiat

”Venus de la Piatra Neamț trebuie considerată un fals, până la certificarea de către specialiști independenți!”, spune Mircea Anghelinu, unul dintre cercetătorii cei mai reputați în arheologia paleolitică

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează
HOROSCOP

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează