MENIU CAUTĂ

Alegeri SUA 2016. Mesajul lui Cioloș pentru Donald Trump

Distribuie

Guvernul României l-a felicitat, oficial, pe Donald Trump, ales în funcția de președinte al SUA. Totodată, premierul Dacian Cioloș i-a scris și vicepreședintelui ales, Mike Pence.

Potrivit unui comunicat al Executivului, premierul „a subliniat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, fundamentat pe valori și responsabilități împărtășite, ca fiind unul solid ce oferă premisele pentru dezvoltarea sa pe mai departe, în toate dimensiunile”.

Totodată, mesajul lui Cioloș pentru Donald Trump este că România este și va rămâne un aliat și partener de încredere al SUA.

„Guvernul României va acorda pe mai departe o atenție sporită dezvoltării și aprofundării relațiilor bilaterale cu SUA pe dimensiunea economică, în baza oportunităților existente pentru avansarea prosperității comune”, se mai arată în comunicat.

Donald Trump este noul președinte al SUA

Donald Trump este noul președinte al SUA. Donald Trump a reușit să se impună în fața lui Hillary Clinton și să strângă cei minim 270 de electori necesari pentru câștigarea alegerilor din SUA. Republicanul a fost sunat de Hillary Clinton, care și-a recunoscut înfrângerea. La scurt timp, miliardarul a susținut discursul victoriei.

Hillary Clinton a pierdut alegerile prezidenţiale, după ce a obţinut cu 71 de electori mai puţin decât rivalul republican, deşi a strâns cu 136.053 mai multe sufragii în toate statele americane prin comparaţie cu Donald Trump, potrivit datelor CNN. Această situație s-a a mai avut loc și în trecut. De exemplu, în anul 2000, democratul Al Gore s-a găsit în aceeaşi situaţie, după ce a câştigat votul popular, dar l-a pierdut pe cel al electorilor, iar mandatul prezidenţial a fost câştigat de George W. Bush.

Donald Trump, felicitat de marile personalități politice

Barack Obama l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria înregistrată în alegerile prezidenţiale şi a anunţat că l-a invitat joi la Casa Albă pentru a discuta despre tranziţia de putere, transmite Reuters.

”Asigurarea unei tranziţii de putere este una dintre priorităţile identificate de către preşedinte la începutul acestui an, iar întâlnirea cu preşedintele ales este următorul pas”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Totodată, Barack Obama și Donald Trump au discutat la telefon, după ce republicanul a câștigat alegerile prezidențiale. În timpul campaniei electorale, actualul președinte a făcut campanie pentru Hillary Clinton și l-a criticat în numărate rânduri pe miliardar. Citește AICI despre ce au discutat Barack Obama și Donald Trump.

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale şi a promis să colaboreze îndeaproape cu acesta în baza valorilor democraţiei, libertăţii, respectului faţă de statul de drept şi faţă de demnitatea oamenilor, potrivit Reuters.

„Germania şi America sunt legate prin valori  democraţie, libertate, respectarea statului de drept, demnitatea oamenilor indiferent de originea, culoarea pielii, religia, genul, orientarea sexuală ori opiniile politice pe care le au. În baza acestor valori, mă angajez să cooperez îndeaproape cu viitorul preşedinte al Statelor Unite Donald Trump”, a spus Merkel.

Președintele francez François Hollande l-a felicitat, de asemenea,  miercuri pe Donald Trump pentru victoria sa, „aşa cum e normal între doi şefi de state democratice”, subliniind însă că alegerea republicanului la conducerea Statelor Unite „deschide o perioadă de incertitudine”, potrivit AFP. „În joc e pacea, e lupta împotriva terorismului, este situaţia în Orientul Mijlociu, relaţiile economice şi conservarea planetei”, a subliniat şeful statului francez, care promite însă să discute toate aceste subiecte cu noua administraţie americană „cu atenţie şi în mod deschis”.

Sumar:

Citește mai multe despre Angela Merkel, Barack Obama, Alegeri și președinte pe Libertatea.

Comentarii