Scapă cine poate! Cam aşa poate fi tradus în limbaj de stradă proiectul de modificare a Codului Fiscal care stipulează impozitarea drastică a micilor întreprinzători.
Guvernanţii nu mai ştiu cum să ne stoarcă de bani. Dacă până acum impozitul forfetar viza doar firmele cu un profit de peste 35.000 de euro, de acum înainte şi companiile foarte mici, cu un venit anual sub acest plafon, vor fi obligate să dea statului mii de lei în fiecare an.
Cei mai afectaţi vor fi micii întreprinzători, care, chiar dacă nu se scaldă în banii obţinuţi din afacerile lor, vor plăti cel puţin 2.000 de lei anual drept… impozit forfetar. Listei cu afacerile taxate astfel i s-au adăugat încă 28 de servicii. Sunt buni de plată croitorii, patronii de baruri şi restaurante, coafezele, cizmarii, ceasornicarii, firmele de taxi şi de transport de persoane, cei care prestează servicii de cazare în hoteluri sau tabere, firmele de alimentaţie, de reparaţii, spălătoriile, companiile care se ocupă de activităţi de întreţinere corporală, de gestionare a sălilor de spectacole, bijutierii, vulcanizările, administratorii bâlciurilor şi ai parcurilor de distracţii.
O cafenea de lux va plăti şi 41.000 de lei
Noua lege prevede cuantumuri clare în funcţie de mărimea şi de plasarea spaţiului în care se desfăşoară afacerea.
Aşadar, proprietarii barurilor de la sate mai mici de 10 metri pătraţi ar putea plăti un impozit forfetar de minimum 2.000 de lei, în timp ce impozitul pentru o discotecă deţinută în mediul rural ar putea ajunge până la 34.200 de lei. Patronii cluburilor mari situate la oraş, dar care au venituri mai mici de 35.000 de euro, ar putea cotiza anual la stat cu până la 41.100 de lei. Asta în timp ce managerii de baruri, restaurante sau cafenele din zonele de lux ale oraşelor mari vor scoate din buzunare pentru impozitul forfetar între 8.900 de lei şi 41.100 de lei anual, în funcţie de suprafaţa ocupată. De asemenea, proprietarii de hoteluri cu o singură stea, cu 10 camere, vor plăti anual un impozit de 6.130 de lei, în timp ce pentru un hotel de 3 stele, cu 20 de camere, se poate ajunge la un impozit minim de 24.520 de lei.
Această nouă formă de impozit se va plăti în tranşe trimestriale, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează impozitul.
Marian Cotoi, hair-stylist: «Noi nu facem aceiaşi bani în fiecare lună»
„Nu ştiu de unde să mai scoată bani şi trag tot pe noi! Cum să plăteşti impozit în funcţie de zona sau de spaţiul în care ai afacerea? Zona nu-ţi dictează neapărat profitul! Poţi să fii într- o zonă de lux şi să nu ai clienţi. În plus, nu se ia în considerare că noi nu facem aceiaşi bani în fiecare lună”.
Francesca Albu, patron de restaurant: «Sper să nu fiu pe lista neagră»
“De mai bine de un an tot vor să pună legea asta în aplicare şi să ne mai oblige să plătim nişte bani în plus la stat. Sper să scap totuşi şi să nu fiu pe lista neagră atunci când o să se aplice, pentru că eu deja plătesc impozit pe venit. Cred că vizaţi sunt cei care spun că nu au nici un fel de profit şi se fofilează să scape de dări”.
Laurenţiu Cherciu, patron de spălătorie: «Plătesc la stat 5.000 de euro pe an!»
Eu chiar şi fără impozitul ăsta forfetar plătesc la stat peste 20.000 de lei pe an, adică vreo 5.000 de euro. Şi asta pentru că lucrez curat, cu contracte, nu ca alţii… Păi, dacă mai bagă şi taxa aia de care vorbeşte toată lumea acum, ce o să facem?! Muncim doar ca să dăm bani la stat! Sper totuşi ca proiectul ăsta, care înţeleg că încă se discută la Guvern, să nu se pună în aplicare”.
Dan Andrei, patron de croitorie: «Nu mai ştiu pe ce să pună biruri»
“Sunt croitor de mai bine de 50 de ani, dar prăpăd ca acum nu a fost niciodată! Guvernanţii ăştia nu mai ştiu pe ce să pună biruri. Dar nimeni nu se gândeşte că, pe sărăcia asta, oamenilor nici nu le mai vine să meargă la croitor. Orice gospodină, dacă se străduieşte un pic, face un tiv sau se descurcă cu mici reparaţii”.
Ana Radu, creator de modă: «Sper să pun bani la ciorap»
“Pentru mine nu e o problemă gravă şi nu cred că o să mă afecteze prea tare. Nu depind de banii pe care îi fac cu afacerea mea, e mai mult un hobby – creez din plăcere. În plus, sper că până va intra în vigoare legea, voi putea să pun ceva bani la ciorap. Eu sunt încrezătoare că dacă se dovedeşte a fi prea greu de suportat, guvernanţii vor renunţa la proiectul normativ”.
Rămânem şi fără bonuri de masă?
Ultimele beneficii de care salariaţii afectaţi de recesiune se mai puteau bucura, adică bonurile de masă, ar putea să dispară.
Tichetele de masă, cele cadou şi bonurile de benzină vor fi impozitate, aşa cum prevede un nou proiect al Ministerului de Finanţe. Aceste bonusuri pe care angajaţii le primesc în plus peste salariu sunt singurele artificii de motivare pentru care angajatorii nu trebuiau să plătească impozite la stat. Potrivit Antenei 1, legea urmează să se schimbe, iar singurii care vor avea de pierdut sunt angajaţii. Dacă patronii vor renunţa la a le mai acorda angajaţilor astfel de bonificaţii, veniturile salariaţilor vor scădea. Asta mai ales acum, când majoritatea patronilor îşi restrâng cheltuielile, puţini sunt dispuşi să substituie bonurile de masă, tichetele cadou sau bonurile de benzină cu alţi bani. În acelaşi timp, premierul nu se dezminte – nu ştie nimic despre intenţia ministrului de finanţe, Sebastian Vlădescu. “Nu ştiu despre nici o discuţie pe această temă în Guvern sau la Ministerul de Finanţe. Eu nu am fost informat cu privire la această iniţiativă”, a declarat Emil Boc de curând.