Mergi direct la conținut »
VIDEO | Microsoft prezintă primul său sistem de operare bazat pe Linux. Era Windows s-a terminat
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie

VIDEO | Microsoft prezintă primul său sistem de operare bazat pe Linux. Era Windows s-a terminat

Microsoft prezintă primul său sistem de operare bazat pe Linux. Acesta se numește Azure Sphere OS și este destinat sistemelor de cloud computing și dispozitivelor interconectate, așa-numitul ”internet al lucrurilor”, scrie PC Magazine.

De Daniel Ionașcu,

Microsoft a anunțat, în fapt, o platformă completă, pornind de la microcontrollere specifice destinate Azure Sphere până la sistemul de operare Azure Sphere OS și un serviciu de securitate numit Azure Sphere Security Service.

Internetul lucrurilor și cloud computing-ul

Compania este al doilea furnizor de servicii de cloud computing după Amazon, care domină sectorul prin Amazon Web Services. Alți competitori din domeniu sunt și Google, IBM și Oracle.

Sistemele de cloud computing vor fi cele la care se vor lega nenumărate gadgeturi inteligente din jurul nostru. Pornind de la televizoare inteligente, mașini autonome, frigidere și până la jucării precum cățelul AIBO de la Sony, toate acestea vor ajunge în final legate prin internet la serverele unei companii.

Pariul pe securitate

Iar infrastructura va fi ”călcâiul lui Ahile” din tot acest angrenaj. Datorită faptului că sistemul de operare este bazat pe Linux, Microsoft aduce o garanție suplimentară că aceste dispozitive vor fi sigure.

”Vor fi livrate în acest an 9 miliarde de dispozitive bazate pe astfel de microcontrollere numai în acest an”, a spus Brad Smith, președinte al Microsoft.
”Fie că sunt în jucăriile copiilor noștri, în bucătăriile noastre, frigiderele noastre, în fiecare cameră din locuința noastră…infrastructura va fi la fel de sigură cât este și cea mai slabă componentă a sa”, a completat Smith.

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”
Recomandări

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”

 

Acesta a punctat că Microsoft este o companie dedicată Windows, dar recunoaște că pentru computere așa de mici un kernel Linux este mai potrivit decât un Windows avansat.

Capitularea în fața Linux

Pe de altă parte, lansarea sistemului de operare pe baza Linux este o recunoaștere a faptului că era Windows s-a terminat.

Deja cele mai multe aparate din lume sunt livrate cu Android. Acest sistem de operare este produs de către Google pe baza Linux și este prezent pe marea majoritate a smartphone-urilor și tabletelor vândute în lume. De asemenea, există versiuni de Android și pentru televizoare, mașini, ceasuri inteligente, decodoare media și multe altele.

Însă nici Android nu vine fără riscuri, căci Oracle a dat în judecată Google și cere daune de 9 miliarde de dolari.

Cel mai mare spital din Argeș nu le face gravidelor ecografii decontate. Sunt îndrumate să plătească până în 400 de lei „unde doresc dumnealor”
Recomandări

Cel mai mare spital din Argeș nu le face gravidelor ecografii decontate. Sunt îndrumate să plătească până în 400 de lei „unde doresc dumnealor”

 

Microsoft și Apple trec la ARM

Microprocesoarele proiectate de Microsoft vor veni pe arhitectura ARM, mult mai potrivită, decât clasica x86 de la Intel. De altfel, inclusiv Microsoft pregătește trecerea pe arhitectura ARM după ce a lansat recent Windows 10 S, un sistem de operare lansat special pentru procesoare Qualcomm.

În acest caz este vorba de cipul MediaTek MT3620, dedicat ”internetului lucrurilor”. MediaTek este o companie din Taiwan, iar arhitectura ARM este dezvoltată de către ARM Holdings, o companie britanică deținută de către grupul japonez SoftBank.

Anterior, Microsoft a lansat Windows 10 IoT Core, o versiune destinată gadgeturilor interconectate precum Raspberry Pi 3.

Microsoft produce microcontrollere bazate pe arhitectura ARM, lăsând baltă Intel

De altfel, Apple pregătește la rândul său această trecere, urmând să înlocuiască procesoarele Intel de pe anumite MacBook-uri. Apple își proiectează deja propriile cipuri de pe iPhone și iPad, dar Microsoft este în continuare dependentă de piața PC-urilor, dominată de Intel.

Amazon vrea să fie stăpânul casei

Nici Amazon, cel mai mare furnizor de servicii cloud din lume, nu se lasă mai prejos: compania proiectează deja cipuri destinate inteligenței artificiale și a achiziționat recent Ring, un producător de sonerii inteligente și camere de securitate, cu un miliard de dolari. Ținta Amazon este alta: integrarea asistentului digital Alexa în cât mai multe produse. Alexa folosește sistemele proprii de cloud ale Amazon.

Close
Închide
  Close