MENIU CAUTĂ

Ministerul Cercetării a lăudat invenția românească perpetuum mobile. Gafa a fost retrasă de pe site

Distribuie

După ce Ministerul Cercetării a lăudat invenția românească perpetuum mobile, gafa a fost retrasă de pe site. Ministerul Cercetării și Inovării publicase pe site-ul oficial un comunicat de presă despre Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, urându-le “succes participanților” la competiție. Informația s-a viralizat rapid în rândul comunității științifice.

Ministrul Cercetării este Nicolae Burnete, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, fost membru în Consiliul de Etică din subordinea Ministerului Educației, care – în 2012 – l-a „albit” pe Victor Ponta de plagiat.

Într-o trecere în revistă contribuțiilor ”extraordinare” ale românilor ”în ceea ce privește invențiile care au schimbat lumea”, Ministerul a scris următoarele:

  • ”De la avionul cu reacție inventat de Henri Coandă in 1910, prezentat în același an la Expoziția Internațională de Aeronautică de la Paris, la dioramele create de Grigore Antipa, care reconstituie tridimensional mediul natural și modul de viață al animalelor, la pila Karpen inventată în 1950 de Nicolae Vasilescu Karpen, un perpetuum mobile care generează energie la nesfârșit fără a primi vreo intervenție din exterior, la părintele ciberneticii românești, Ștefan Odobleja, creatorul psihociberneticii cu aplicare în toate ramurile științei, cercetătorii români au ocupat locuri fruntașe de-a lungul vremurilor și a istoriei”.

Perpetuum mobile – acestea sunt imposibilități fizice”, au declarat numeroși cercetători.

”Se știe că nu există niciun fel de perpetuum mobile. Legile termodinamicii spun clar că nu poți produce energie din nimic. Asta ar fi cerința pentru un perpetuum mobile: o chestie care să funcționeze la nesfârșit, fără să îi dai energie. Nu se poate face așa ceva. Nici în glumă nu este permisă o astfel de exprimare. Mi se pare aberant că la Ministerul Cercetării din România există oameni care pot să posteze așa ceva, să își dea acordul cu astfel de informații false care să fie publicate”, a explicat cercetătorul. Tot comunicatul ăsta mi se pare o exagerare. Caută o laudă naționalistă acolo unde nu se găsește. Cred că suntem și sigura țară care se laudă cu premiile de la Geneva. În lumea cercetătorilor, aceasta nu este văzută ca o competiție științifică, ca una de cercetare, ci mai mult ca una de PR.”, a declarat – pentru HotNews.ro – Octavian Micu, cercetător la Institutul de Știinte Spațiale.

După ce comunicatul a fost preluat de numeroși cercetători, care și-au exprimat pe paginile lor de Facebook uimirea cu privire la publicarea oficială a astfel de informații, Ministerul Cercetării l-a șters de pe site.CITEȘTE ȘI… DOCUMENT / Bilanțul Guvernului Dăncilă în perioada ianuarie-martie 2018. Cu ce realizări se laudă premierul 

Citește mai multe despre Nicolae Burnete, Victor Ponta și perpetuum mobile pe Libertatea.

Comentarii