Mergi direct la conținut »
UPDATE. Ministrul de Interne, Carmen Dan: Doar 58 de salarii au scăzut în MAI, după trecerea contribuțiilor; Peste 8.000 de persoane au ieșit din sistem, anul trecut
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE. Ministrul de Interne, Carmen Dan: Doar 58 de salarii au scăzut în MAI, după trecerea contribuțiilor; Peste 8.000 de persoane au ieșit din sistem, anul trecut

UPDATE. Ministrul de Interne, Carmen Dan: Doar 58 de salarii au scăzut în MAI, după trecerea contribuțiilor; Peste 8.000 de persoane au ieșit din sistem, anul trecut

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a aflat luni în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile politice cu tema "Ministerul Afacerilor Interne - între demnitari bine păziţi, poliţişti nemulţumiţi şi femei neprotejate în faţa violenţei". Solicitarea a fost făcută pe 13 februarie de către grupului parlamentar al PNL.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 17.50 Ministrul de Interne a declarat, în plenul Camerei Depotaților, că în urma aplicării legii salarizării din sistemul bugetar, analiza realizată luna aceasta după plata salariilor corespunzătoare lunii ianuarie 2018 arată că în întreg MAI numai 58 de salarii au scăzut, în sensul că acestea au depăşit grila salarizării.

„Este vorba de funcţionari publici, manageri publici, personal medical şi un singur poliţist care are funcţia de director general”, a adăugat ministrul.

Potrivit unei radiografii a salariilor actuale ale poliţiştilor MAI, 9.991 de poliţişti câştigă între 1.500 şi 2.000 de lei, 33.647 au salarii între 2.000 şi 3.000 de lei, 22.306 au peste 3.000 de lei, Carmen Dan precizând că este vorba de salarii, nu de venituri salariale. ”E nevoie de creşterea numărului de poliţişti, dar şi de o mai bună organizare a programului de lucru”, a afirmat ministrul de Interne.

Carmen Dan a menţionat că în anul 2016 au ieşit din sistem 12.554 de oameni, iar în anul 2017 – 8.213.

„Precizarea este necesară pentru cei care au considerat că Ordonanţa 59/2017 de modificare a legii pensiilor militare a determinat ieşiri consistente la pensie, când de fapt aceasta a reglat o situaţie total anormală, în care pensiile erau mai mari decât salariile”, a adăugat aceasta.

Poveste lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat
Recomandări

Poveste lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat


Liberalii au decis la şedinţa Biroului Executiv al partidului, să solicite prezenţa ministrului de Interne, Carmen Dan, la dezbaterea „Ora Guvernului” din Camera Deputaţilor.

„Avem o problematică largă în relaţia cu Ministerul de Interne, care este unul dintre cel mai prost manageriate ministere din guvernarea PSD”, a spus atunci deputatul liberal Ovidiu Raeţchi, la finalul şedinţei de luni a Biroului Executiv al PNL.

Raețchi s-a referit atunci la problematica violenţei în familie, care s-a acumulat tot mai intens în ultima perioadă.

”Au existat nişte măsuri propuse de Guvern, dar vrem să vedem de la doamna Dan un parcurs efectiv de aplicare, pentru că, până nu-l vom vedea, sunt doar măsuri pe hârtie”, a spus el.

Liberalii vor ca ministrul de Interne să prezinte situația crizei de personal din MAI.

”În primul rând, avem o criză de personal în MAI. După pensionările de la jumătatea anului trecut, s-a ajuns la situaţii în care avem personalul la 50% din necesar şi nu vom avea posibilitatea efectiv să intervenim în cazul unor cazuri de violenţă. În al doilea rând, avem din partea poliţiştilor reclamate scăderi semnificative de venituri şi vrem ca doamna Dan să explice de ce se întâmplă lucrul acesta şi care sunt măsurile pe care le are în vedere, dacă are vreo măsură în vedere”, a spus deputatul PNL.

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze
Recomandări

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze

Potrivit lui Raețchi, sunt mari probleme în minister privind respectarea competenţelor.

”Vă dau un exemplu: dosarul ‘Microfonul’, în care doamna Dan şi-a scurtcircuitat propriul serviciu de protecţie – DGPI -, în condiţiile în care a chemat în ajutor oameni din afara ministerului, deşi era obligată să solicite propria structură pusă în slujba dânsei. (…) În al patrulea rând, avem o problemă cu Jandarmeria, care, din nişte fonduri pe care vrem şi noi să le înţelegem, păzeşte demnitari în condiţiile în care bugetul prevede că demnitarii trebuie păziţi de SPP şi există o bugetare în acest sens”, a explicat Raeţchi.

Citește și: Fiul unui oficial din Ambasada Libiei la București, reținut pentru o dublă crimă. Tânărul ar fi fost în sevraj 

Close
Închide
  Close