Mergi direct la conținut »
Lia Olguţa Vasilescu îi răspunde lui Eugen Teodorovici. Lia Olguța Vasilescu, în dialog cu presa
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Ministrul Muncii explică scăderile de salarii din februarie: Sunt normale, în luna ianuarie au fost mai multe zile libere

De Valentina Postelnicu, . Ultimul update Miercuri, 11 aprilie 2018, 15:46

Ministrul Muncii reacționează la datele INS, privind scăderea salariilor în luna februarie. Lia Olguța Vasilescu a precizat, la Parlament, că au fost mai multe zile libere, iar creșterile din învățământ au intrat în vigoare de la data de 1 martie.

Ad placeholder

„Creşterile din învăţământ sunt de la data de 1 martie, nu sunt în luna februarie. Au fost în luna ianuarie cu aproximativ 4 % pe net. Sigur că în februarie n-au fost alte creşteri, iar în luna martie este o creştere de 20 % la învăţământ şi sănătatea, unde se creşte direct pe grila din 2022. Unde se spune faptul că au fost scăderi în luna februarie faţă de luna ianuarie, mai precis în sănătate şi în sectorul de asistenţă socială  – vreau să spun că e normal să se întâmple aceste lucru, dat fiind faptul că în ianuarie au fost 11 zile nelucrătoare, mai precis weekend-urile, deci cele 8 zile de weekend şi ziua de 1, 2 şi 24 ianuarie, iar în luna februarie au fost doar 8 zile nelucrătoare. Aşa cum bine ştiţi, zilele nelucrătoare în sănătate şi în asistenţă socială se plătesc altfel, pentru că acolo este spor de până sută la sută. Deci este logic (…) să fie mai mari creşterile in ianuarie decât în februarie. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în mai”, a explicat Olguţa Vasilescu.

Ministrul a dat asigurări că nu există nicio problemă cu banii pentru plata pensiilor şi a arătat că pensionarii nu şi-au primit pensiile de Paşte, pentru că ar fi existat un decalaj mare între date, iar aceștia ar fi rămas fără bani peste 7 săptămâni.

„Până acum, Paştele cădea cu două zile după ce se dădeau pensiile în mod normal Acum pensiile s-au plătit între 15 şi 27 (n.r. martie), dacă le-am fi plătit înainte de Paşte ar fi însemant ca unii sa ia două pensii aproximativ în aceeaşi perioadă şi să mai primească următoarea pensie pe data de 27 mai. Deci era foarte greu pentru un pentru un pensionar să reziste 7 săptămâni fără pensie”, a explicat Vasilescu.

Institutul Național de Statistică a transmis, miercuri, că salariul mediu din sănătate a scăzut în februarie 2018, comparativ cu luna precedentă. Este vorba despre o scădere a câștigului salarial mediu net de 2,1 la sută pentru angajații din sistemul de sănătate și asistență socială.

Ad placeholder

În schimb, câștigul salarial nominal net a fost de 2.487 de lei, în februarie, în creştere uşoară faţă de luna precedentă, cu 3 lei sau 0,1 la sută, după cum reiese din informațiile publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Citește și: GRECO cere României să renunţe la înfiinţarea noii secţii speciale de procurori

FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
Ce au descoperit anchetatorii în sângele lui Emi Pian. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Răsturnare de situație!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce au descoperit anchetatorii în sângele lui Emi Pian. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Răsturnare de situație!
Horoscop 14 august 2020. Săgetătorii se pot simți neglijați, cel puțin, de prieteni, protectori sau rude
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2020. Săgetătorii se pot simți neglijați, cel puțin, de prieteni, protectori sau rude
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close