MENIU CAUTĂ
13 Feb. 2018 10:10

VIDEO/ Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la Interviurile Libertatea. „Aş da nota 6 sistemului medical din România”

Distribuie

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost la interviurile Libertatea Live, unde a vorbit despre majorările salariale din sistemul sanitar și cum sunt acordați banii, dar și cum pot fi corectate acele situații în care angajații vor primi bani mai puțini. De asemenea, ministrul a  explicat dacă este suficient să fie majorate salariile pentru ca ”fața sistemului să se schimbe”.

Principalele declaraţii ale ministrului Sănătăţii:

Despre problemele sistemului:

– „Zilele aceasta vom avea dezbateri cu sindicatele pe tema sporurilor. Unele ajustări salariale pot să fie şi în minus.”

– „3% din oameni vor avea de suferit şi le vom consemna într-un memorandum către Ministerul Muncii. Îşi vor păstra veniturile avute, dar comparativ cu alte categorii… Sunt farmaciști, chimiști, patologi, funcționarii din Direcțiile de Sănătate Publică. Nu-şi vor pierde veniturile, dat creșterile nu vor fi pe măsura așteptărilor.”

– „Sunt creșteri şi de 172% pentru unii medici.”

– „Programul de guvernare este foarte generos şi multe dintre probleme vor fi rezolvate. Spitale regionale, reabilitare de unități de primiri urgente. Vom continua un program de dotări pe terapie intensivă şi primi urgenţe.

– „Pentru unele probleme, ar fi trebuit să-l strâng de gât pe ministrul Sănătății, pentru altele, nu.”

– „Mă revoltă că nu am avut un program de screening, o lege a prevenției.”

-„Îmi face plăcere să mă implic în problemele pacienților.”

-„Eu nu renunţ la oamenii din minister, dar dacă nu ţin pasul cu mine. vor pleca. Sunt oameni buni în minister. „

-” La Spitalul de Arşi a fost un sabotaj de ambele părți.  Toate datoriile s-au rostogolit şi nimeni nu a spus nimic. Acum ne-am trezit cu o situație fără precedent. Tratamentul unui pacient ars costă foarte mult. Voi face analize pe indicatori acolo. Îmi pare rău că s-a ajuns în această situație, pentru că acolo lucrează medici foarte buni.”

-„Când este vorba despre a cumpăra ceva din banii publici. eu sunt adepta centralizării. Am achiziționat un aparat medial când eram la Baia Mare şi am avut surpriza, atunci când am venit aici, să văd că același aparat a fost luat cu o sumă mult mai mare. „

Despre vaccinare

-„M-am declarat pro vaccinare şi am fost foarte jignită pe rețele de socializare.

-„În momentul în care trimit un copil într-o comunitate unde este o epidemie, nu tot statul român este vinovat? Am văzut părinţi disperați că nu şi-au vaccinat copiii.”

-„Avem 126 de cazuri noi de rujeolă. Un număr foarte mare la nivelul Uniunii Europene.”

-„Am auzit un lucru, că s-au achiziționat vaccinuri din Kazahstan. Nici vorbă! Suntem oameni responsabili.”

Despre gripă

-„Numărul deceselor este îngrijorător. Avem 26 de decese.”

-„Suntem în pragul epidemiei, dar în fiecare an avem gripă. Trebuie să acționam cu calm. Cred că nu sunt probleme majore.”

-„Avem spitale dezastru. Pacientul nu ar trebui să-şi cumpere medicamentele. Pacientul nu este informat despre drepturile sale. Pacientul şi cu medicul nu sunt dușmani. La Baia Mare. am încercat să-i fac să înțeleagă. „

-„Aş da nota 6 sistemului medical din România.”

 


 

Ministrul Sorina Pintea a vorbit despre situațiile grave din sistem care trenează de ani de zile, în care pacienții sunt obligați să-și cumpere medicamente și materiale sanitare.

Ce se poate face cu spitalele construite cu aproape un sfert de secol în urmă și ale căror circuite nu corespund evoluției patologiilor, creșterii numărului de bolnavi și a presiunii asupra unor unități sanitare este un alt subiect despre care a vorbit ministrul Sănătății.

Ministrul Sorina Pintea a explict motivele pentru care trebuie să fie înțeles rolul major al vaccinării, singura metodă eficientă pentru prevenirea unor boli grave.

În contextul în care în ultima perioadă a crescut numărul deceselor din cauza gripei, ministrul Sănătății a spus care sunt recomandările autorităților pentru prevenirea cazurilor foarte grave, dar și pentru evitarea extinderii îmbolnăvirilor, mai ales că elevii au revenit la școală, după vacanța intersemestrială.

Sorina Pintea a fost director economic la Direcţia Silvică Baia Mare, din 1991 până în 2009 și manager la Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare, între 2009 şi 2013. În 2016, Sorina Pintea a câștigat un mandat de senator, însă a demisionat din Parlament, în februarie 2017, anunțând atunci că renunţă la funcţia parlamentară pentru cea de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare. Din 29 ianuarie 2018, Sorina Pintea este ministrul Sănătății.

Citește mai multe despre Interviu, Ministerul Sanatatii și Salarii pe Libertatea.

Comentarii