De Simona David,

„În momentul de faţă, au fost oprite la graniţa României nenumărate tir-uri, zeci de tone de medicamente şi materiale sanitare care ar fi fost scoase din ţară prin export paralel. Am emis acest ordin astăzi, care a fost publicat în numărul 202 din Monitorul Oficial. Citez articolul 2: ‘Se suspendă temporar distribuţia în afara teritoriului României pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin a medicamentelor cuprinse în catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (…)’. În condiţiile crizei COVID, datorită lipsei medicamentelor şi materialelor de pe piaţa din Europa erau foarte multe echipamente, dispozitive şi consumabile care ar fi fost altfel scoase din România”, a explicat ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care a avut loc, joi seară, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Despre distribuţia în afara ţării a medicamentelor sau a materialelor sanitare pentru tratarea coronavirusului, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a spus că va fi suspendată pentru şase luni.

„Comitetul a decis suspendarea temporară pentru şase luni a distribuţiei medicamentelor, dispozitivelor medicale şi materialelor sanitare esenţiale în prevenţia şi tratarea infecţiei cu COVID-19 în afara teritoriului României”, a declarat șeful DSU.

Într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii, se arată că lista medicamentelor va fi stabilită împreună cu experţii din comisiile de specialitate ale ministerului, punându-se acent pe: antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermice, antifungice, anestezice, sedative, precum şi alte medicamente considerate necesare în tratarea cazurilor de COVID-19 şi a complicaţiilor acestora, notează Agerpres.

Lista va mai cuprinde materiale sanitare şi dispozitive medicale cum ar fi: combinezoane, mănuşi, seringi, măşti, ochelari de protecţie, soluţii dezinfectante, precum şi alte materiale şi dispozitive medicale identificate a fi necesare.

Citeşte şi:

Ce recomandă premierul Orban în lupta cu noul coronavirus: Mai răsfirați, chiar și în familie

LIVE UPDATE | Coronavirus în România: 312 de noi infectări în ultimele 24 de ore

Deși a stat lângă un oficial infectat cu noul COVID-19, Trump „nu este îngrijorat”

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor
HOROSCOP
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor