Mergi direct la conținut »
Ministrul Turismului anunță că a finalizat Legea Turismului: Nu avem nimic reglementat, de la ghizi la siguranța pe munte
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Ministrul Turismului anunță că a finalizat Legea Turismului: Nu avem nimic reglementat, de la ghizi la siguranța pe munte

Ministrul Turismului anunță Legea Turismului. ”Nu avem nimic reglementat, de la activitatea ghizilor, la siguranța pe munte și asigurările biletelor de călătorie”, a spus Mircea Dobrea, precizând că proiectul va fi pus în dezbatere la finalul acestei săptămâni sau cel târziu lunea viitoare, urmând să fie aplicat de la 1 ianuarie 2018.

De Valentina Postelnicu,

Ministrul a invocat necesitatea unei asemenea legi pe fondul unui vid legislativ în domeniul turismului, de la asigurarea pachetelor turistice, la siguranța turiștilor sau reglementarea activității ghizilor turistici. El a făcut afirmația în cadrul unei dezbateri publice organizate la Senat cu tema „Muntele (NU) ucide”.

„Nu avem nimic reglementat. Avem Ordonanţa 58 din 1998 care, chipurile, ar reglementa activitatea turismului în România. De departe, suntem în urmă de tot cu legislaţia, începând de la garantarea pachetelor de servicii turistice, până inclusiv la siguranţa turiştilor şi a cetăţenilor în general, că vorbim de drumuri montane, că vorbim de ghizi montani sau de orice altă meserie în acest domeniu de activitate, destul de vast”, a spus Dobre.

Ministrul a anunțat că cel mai probabil vineri, sau cel târziu luni va fi pusă în dezbatere publică, pe site-ul ministerului, legea turismului.

”În primul rând, trebuie să definim foarte multe activităţi. Până în acest moment, în toate discuţiile pe care le-am avut cu federaţiile patronale, cu asociaţiile de profil din acest domeniu de activitate, am ajuns la aproape 46 de definiţii, în acest moment”, a spus Mircea Dobre, precizând că proiectul de lege va sta în dezbatere publică 30 de zile, urmând să fie aprobat de Executiv şi trimis spre dezbatere Parlamentului.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

„Sper că undeva în toamnă, cel târziu la jumătatea toamnei, să avem aprobată această lege, ea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. (…) În spatele acestei legi mai este şi legislaţia subsecventă, că sunt ordine de ministru, hotărâri de guvern, sunt multe de pus la punct”, a mai adăugat Dobre.

Pe 23 aprilie, Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, doi copii minune ai alpinismului din România, au murit într-o avalanșă produsă în Munții Retezat.

 

Cătălin Ioan Berenghi, conducătorul şcolii de ghizi care se afla cu un grup de 51 de persoane în Munţii Retezat spune că a încercat în două rânduri să îi convingă pe cei şapte alpinişti să renunţe la traseul de vară pentru că s-ar expune riscului avalanşelor şi respinge categoric ideea că grupul său ar fi provocat avalanşa.

 

Close
Închide
  Close