MENIU CAUTĂ

Mișcarea #MeToo – Traumele femeilor abuzate sexual, adunate sub umbrela unui hashtag

Distribuie

Mișcarea #MeToo | Scandalul sexual în care este implicat producătorul Harvey Weinstein a generat o campanie online privind hărţuirea sexuală. Sub umbrela hashtagului #MeToo, femei din întreaga lume povestesc traumele pe care le-au trăit: "Și eu am fost agresată sexual". Extrem de rapid, acest hashtag a devenit extrem de distribuit pe Twitter, dar și pe Facebook.

Scandalul sexual de la Hollywood care a cuprins lumea

De mai bine de o săptămână, cetatea filmului a fost cuprinsă de un scandal sexual de proporții. Totul a început pe 5 octombrie, când publicația New York Times scria un articol în care erau formulate primele acuzații împotriva producătorului extrem de influent de la Hollywood. Actrițele Ashley Judd și Rose McGowan au povestit cum au fost hărțuite sexual de cel pe care Meryl Streep l-a comparat cu Dumnezeu într-un discurs. În scurt timp, alte actrițe au prins curaj, iar acuzațiile nu au contenit să apară. Angelina Jolie și Gwyneth Paltrow s-au numărat și ele printre victimele lui Harvey Weinstein.

Mesajul Alysei Milano și mișcarea #MeToo

Acest scandal s-a transformat într-o campanie online, respectiv în mișcarea #MeToo. Mesajul actriței Alyssa Milano a fost cel care a devenit viral și a reușit să lanseze această mișcare. Ea le-a cerut persoanelor care îi urmăresc activitatea pe rețelele de socializare să publice comentarii cu mesajul #MeToo, în cazul în care au fost vreodată hărțuite sau agresate sexual. Rapid, mesajul a strâns peste 60.000 de comentarii, iar milioane de oameni au început să-și împărtășească experiențele de hărțuire sexuală și abuz, prin numeroase mesaje publicate pe Facebook, dar şi pe Twitter, folosind hashtagul „#MeToo”/”Şi eu”.

Nu a durat mult ca #MeToo să devină printre cele mai populare trenduri de pe Twitter. „Am trăit acest lucru, la fel ca multe alte persoane. Nu este în regulă. Este o problemă care trebuie să fie luată în serios şi oprită” – este doar un mesaj dintre zecile de mii scrise pe Twitter.

Personalități din industria divertismentului au povestit și ele experiențele traumatizate pe care le-au trăit. Cântăreața Lady Gaga a fost una dintre ele. De altfel, ea a mărturisit recent că suferă de sindromul de stres posttraumatic, după ce a fost violată. Actrița Evan Rachel Wood, cunoscută pentru apariția din serialul Westworld, a folosit și ea hashtagul #MeToo pentru a-și împărtăși trauma. Anul trecut, ea a mărturisit pentru prima oară că a fost violată de două ori.

Subiectul a aprins și Facebook-ul, unde milioane de oameni au folosit acest hashtag. Femei din întreaga lume au povestit despre cum au fost pipăite, agresate sau violate. Și în România vedetele au început să ia atitudine prin mișcarea #MeToo.


Citește și: Detalii uluitoare. Scrisoarea de adio pe care românca moartă la Londra i-a trimis-o mamei ei


Citește mai multe despre alyssa milano, #metoo și Vedete pe Libertatea.

Comentarii