Domnule Sălceanu, lucrați în aceste zile la analizarea testelor COVID-19?
Nu. Sunt cercetător în detecția virală și cunosc în detaliu procesul de analizare a acestor teste.
Multe cadre medicale din cele două focare din Suceava și Hunedoara, panicate, cred că există o intenție a autorităților de a întârzia analizarea testelor cu scopul de a altera probele și de a obține astfel rezultate negative!
Această teorie este eronată, nu are o bază științifică.
În ce condiții se alterează o probă?
Atunci când nu este transportată în timp și condiții optime. O parte din ele sunt transportate la gheață și acestea rezistă până la 24 de ore.
”Testele care nu vin la gheață, devin mai perisabile, dar timp de 5-6 ore nu suferă modificări”
Când se constată că probele s-au alterat?
Analizarea testelor COVID-19 cuprinde 3 etape. Recoltarea, extracția de ARN viral și ARN uman și procesarea la aparatul Real Time-PCR. Alterarea probelor se constată în ultima etapă.
Aparatul dă acest verdict?
Nu. Aparatul ne oferă niște valori, mai exact niște curbe. În cazul ARN viral avem trei curbe, iar în cazul ARN uman, o curbă. Conform instrucțiunilor din kit, avem trei variante de citire a acestor valori.
- Dacă avem toate cele trei curbe amplificate la ARN viral, dar și curba la cel uman, atunci rezultatul este pozitiv.
- Dacă avem doar ARN uman, rezultatul este negativ.
- Dacă avem doar o curbă virală sau curba ARN nu este amplificată, atunci rezultatul este neconform. Adică, proba este alterată.
Deci, rezultatul este negativ dacă se constată o amplificare a ARN uman, iar lipsa acestei amplificări a ARN uman înseamnă că proba este alterată.
Da. Deci nu există nici o posibilitate ca o probă alterată să dea rezultat negativ, pentru că unei probe alterate îi lipsește exact componenta care dă rezultatul negativ: ARN-ul uman.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro