MENIU CAUTĂ
05 Feb. 2018 12:47 , de Daniel Ionașcu

Moștenitorul Samsung iese din închisoare, după un an de la încarcerare

Distribuie

Moștenitorul grupului Samsung, Jay Y. Lee, a ieșit din închisoare, după ce o instanță i-a suspendat condamnarea la închisoare pentru corupție, scrie Reuters.

Aceasta i-a transformat pedeapsa în una cu suspendare, având acum termen de probațiune de patru ani. Inițial, acesta fusese condamnat la 5 ani de închisoare.

Lee a fost condamnat într-un imens scandal de corupție care a zguduit Coreea de Sud și care a dus inclusiv la destituirea din funcției a fostei președinte a țării, Park Geun-hye.

Lee, 49 de ani, este moștenitorul grupului Samsung, care include atât Samsung Electronics, cât și divizii de construcții sau asigurări. Samsung Group este cel mai mare conglomerat din Coreea de Sud și cel mai mare exportator al țării.

Acțiunile Samsung Electronics, unde Lee este vicepreședinte, au crescut cu 0,5% pe bursă.

Potrivit procurorilor, grupul Samsung a preluat Samsung C&T, divizia de construcții a gigantului, pe care a delistat-o de pe bursă. Dar pentru acest lucru avea nevoie de acceptul statului, căci Fondul Național de Pensii al Coreei de Sud era acționar minoritar la companie. Samsung avea nevoie de sprijinul acestuia pentru preluarea controlului.

La schimb, Samsung a oferit sume de bani unor fundații legate de o confidentă a președintei coreene Park.

Iapa de un milion de dolari

Parchetul de la Seul susţine că vicepreşedintele grupului a plătit în total mită de 38 milioane de dolari unei companii şi unor fundaţii susţinute de Choi Soon-sil, prietena fostei preşedintei Park Geun-hye. În schimb, statul sud-corean ar fi susţinut o fuziune din 2015 între Samsung C&T Corp şi Cheil Industries Inc. Samsung C&T este compania care a construit celebrul turn Burj Khalifa din Dubai și turnurile Petronas din Malaezia.

Investigatorii au prezentat anterior o tabletă care conține emailuri între președinta Park, prietena sa Choi și Samsung Group.

Acestea sunt despre înființarea Core Sports, o companie-paravan înființată în Germania, pentru canalizarea fondurilor ilegale, potrivit Chosun Ilbo.

Anterior, presa a scris că Samsung a cumpărat inclusiv un cal de un milion de dolari pentru fiica lui Choi, Chung Yoo-ra, care are 20 de ani și este supranumită 'Prințesa echitației'.

Samsung este cel mai mare producător de televizoare și smartphone-uri din lume. De asemenea, este și cel mai mare producător de memorii. De altfel, gigantul a depășit Intel și a ajuns cel mai mare producător de semiconductori din lume.

De asemenea, este unul dintre cei mai mari producători de electrocasnice de pe planetă. Compania intenționează să devină și unul dintre principalii furnizori de componente pentru mașinile autonome.

Loading...
Comentarii