„Odată cu finalizarea proiectului, drepturile de proprietate asupra laserului vor trebui cedate unei entități europene, iar acum legislația nu permite acest lucru, așadar că vor trebui făcute adaptări legislative.

În al doilea rând, fiecare țară membră a acestui consorțiu participă cu o contribuție pentru bugetul acestui consorțiu, care este de 75 de milioane de euro pe an, plus cheltuieli de mentenanță, care sunt în sarcina guvernului fiecăreia din cele trei țări”, a explicat Teleman, într-o intervenție la Digi24.

România nu a fost inclusă în cel mai mare proiect de cercetare din Uniunea Europeană, ELI-ERIC și din cauza neîncrederii între parteneri, mai spune oficialul guvernamental.

„Faptul că nu am reușit să bifăm toate punctele, că au apărut anumite neîncrederi este doar o temporizare a intrării noastre în acest consorțiu, dar se va întâmpla. Cel târziu la data finalizării proiectului, care e luna mai 2023, România va face parte din acest consorțiu”, a conchis el.

Cunoscut sub numele de „Laserul de la Măgurele”, proiectul românesc este constituit din două mari infrastructuri: două brațe laser și o sursă de raze gama. Doar această sursă valorează în jur de 66 de milioane de euro.

Într-un interviu pentru Libertatea, George Epurescu, prim-vicepreședinte al Federației Hermes, care grupează sindicate din învățământul superior și cercetare, afirma că toate problemele au plecat de la fostul director al Institutului de la Măgurele, Nicolae Zamfir.

ERIC (European Research Infrastructure Consortium) este o entitate legală unică, formată pe baza legislației europene din domeniul infrastructurii de cercetare și este o organizație internațională ai cărei membri sunt țări care contribuie științific și financiar în cadrul consorțiului. Italia și Lituania sunt membri fondatori, lor alăturându-li-se Cehia și Ungaria, în timp ce Germania și Bulgaria vor fi membri observatori.

Urmărește-ne pe Google News