Conform acestui studiu, citat de site-ul capital.ro, românii muncesc ca să-şi plătească doar taxele la stat, de la 1 ianuarie până în data de 23 iunie a fiecărui an, şi abia după aceea muncesc pentru ei înşişi. Altfel spus, din toţi anii de muncă, jumătate se duc în beneficiul statului. Spre comparaţie, bulgarii muncesc ca să-şi plătească taxele doar până la 18 mai, iar grecii până la 31 mai. La nivelul UE, cel mai repede scapă de datoriile către Fisc maltezii – pe 11 aprilie. Altfel spus, situaţia românilor de astăzi se apropie de cea a iobagilor medievali, care trebuiau să presteze întâi zile de muncă pe terenurile boierului, pentru a putea munci apoi şi pentru ei. România este pe locul şapte în UE la taxarea muncii.
«Povara fiscală e infernal de mare»
Practic, pentru fiecare leu plătit salariaţilor, angajatorii scot din buzunar 1,83 lei. Altfel spus, cam 45% din fondul de salarii al unei firme ajunge direct la stat. Nu trebuie uitat că angajaţii plătesc, la rândul lor, alte diverse taxe din banii pe care îi primesc (TVA şi accize pe produsele achiziţionate, impozite pe proprietate etc.) “Povara fiscală în România e infernal de mare şi, din păcate, ne putem compara din acest punct de vedere cu ţări precum Guatemala sau Zimbabwe”, spune preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru .
El a mai arătat că peste 500.000 de persoane sunt plătite ca PFA tocmai pentru a evita impozitele prea mari pe muncă. Lor li se adaugă alte sute de mii de angajaţi la negru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro