Decizia a venit după ce utilizatorii Twitter au votat în proporție de 58,7% pentru deblocarea jurnaliștilor, iar Musk a decis să respecte decizia lor.
Unsuspend accounts who doxxed my exact location in real-time
— Elon Musk (@elonmusk) December 16, 2022
Conturile de Twitter aparţinând jurnaliștilor Donie OSullivan de la CNN, Ryan Mac de la New York Times şi Drew Harwell de la Washington Post şi ale altor câtorva jurnalişti specializați pe tehnologie au fost suspendate brusc, joi seară.
Elon Musk a explicat pe Twitter că acest conturi sunt implicate în „doxxing” – un termen folosit pentru a descrie publicarea în mediul online de informații personale despre persoane fizice. Această încălcare a regulamentului Twitter se pedepsește cu o suspendare temporară de șapte zile.
„La «jurnalişti» se aplică aceleaşi reguli de doxxing ca şi pentru toţi ceilalţi”, a scris el pe Twitter.
Musk a creat inițial un sondaj cu mai multe opțiuni de vot privind soarta jurnaliștilor suspendanți, dar l-a anulat rapid, fără a ține cont de voturile de până atunci care cereau ridicarea suspendării. El a argumentat că erau prea multe opțiuni și a creat un alt sondaj, valabil timp de 24 de ore, cu doar două opțiuni: să mențină interdicția timp de șapte zile sau să ridice interdicția imediat. Ultima variantă a fost cea aleasă de urmăritorii miliardarului.
Controversa a pornit după ce, miercuri, Twitter a suspendat contul @ElonJet, precum și alte conturi care foloseau informații disponibile public pentru a urmări avionul privat al lui Musk. Proprietarul @ElonJet, Jack Sweeney, în vârstă de 20 de ani, a avut și contul personal blocat. De atunci, Musk a spus că va lua măsuri legale împotriva lui, precum și împotriva „organizațiilor care au susținut răul adus familiei mele”.
Musk a acuzat că un „hărțuitor nebun” a folosit partajarea locației în direct pentru a găsi și aborda un vehicul care îi transporta pe copiii lui, în Los Angeles.
Dacă conturile jurnaliștilor au fost deblocate ca urmare a votului, contul lui Sweeney a rămas blocat.