Mii de locuri de înhumare sunt lăsate în paragină, iar mii de oameni îşi îngroapă rudele în cimitire aflate la marginea oraşelor, pentru că cele “centrale” sunt ocupate la capacitate maximă. Pentru a putea redeschide aceste cimitire închise din cauza lipsei locurilor de înhumare, administratorii vor putea retrage dreptul de folosinţă a mormintelor concesionate ai căror aparţinători nu s-au îngrijit de spaţiile respective, începând din luna octombrie a acestui an, când Legea va intra în vigoare. Astfel, potrivit articolului 18 din Legea 102/2014, titularii locurilor de înhumare au obligaţia să amenajeze şi să întreţină mormintele şi lucrările funerare, asigurându-le un aspect cât mai îngrijit.
În caz contrar, “părăsirea sau menţinerea în stare de neîngrijire pe o perioadă mai mare de doi ani a locurilor de înhumare şi a lucrărilor funerare, după o notificare prealabilă”, îi lasă fără mormintele de familie. Asta înseamnă că locul respectiv va fi atribuit altei persoane, iar osemintele celui îngropat acolo vor fi puse într-un sac şi aşezate la picioarele ultimului decedat, fără să mai aibă propria cruce la mormânt. Sigur, dacă de la înmormântarea sa au trecut deja şapte ani, adică perioada după care se poate face deshumarea.
Locurile de odihnă veşnică nu pot fi înghesuite
Noua lege prevede şi obligaţii pentru administratorii cimitirelor. Aceştia trebuie să asigure, când este nevoie, renovarea clădirilor, întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a infrastructurii din cimitir, precum şi întreţinerea zonelor verzi a căror suprafaţă iniţial stabilită nu poate fi micşorată pentru crearea de noi locuri de înhumare.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro