Executivul va elabora pana la sfarsitul anului un proiect de lege special prin care se vor reglementa modalitatile, cuantumul si procedurile de acordare a despagubirilor banesti pentru imobilele a caror restituire in natura nu este posibila.
Secretarul de stat in Ministerul Administratiei Adrian Marasoiu spune ca persoanele in cauza vor primi banii reesalonat, pe o perioada de 10 sau 15 ani. Dupa o evaluare a locuintei de catre o comisie specializata, se stabileste suma despagubirii, apoi se va emite un titlu de plata la trezoreria statului. In cazul in care persoana nu e de acord cu suma acordata de stat, poate cere mai mult, dar numai in instanta, unde are sanse sa primeasca un titlu de plata suplimentar. Suma care va fi platita de stat pe o perioada de 10 sau 15 ani va fi purtatoare de dobanda, aceasta urmand a fi stabilita prin legea bugetului anual. Marasoiu spune ca legea a fost aplicata si in Germania, unde a mers foarte bine. Suma solicitata cu titlu de despagubiri banesti e estimata la 3,5 miliarde dolari. Cifra exacta va fi stabilita dupa aprobarea de catre Guvern a listei cu imobile unde se desfasoara activitati de interes public sau utilitate sociala – scoli, spitale, institutii ale statului, partide politice.
Adrian Marasoiu a mai declarat ca, in curand, APAPS va face publica o lista cu societatile unde despagubitii pot achizitiona actiuni.