„Şi în timpul acestei crize, aşa cum am făcut de atât de multe ori înainte, România a dovedit că poate securiza graniţele externe ale Uniunii Europene şi frontierele externe ale spaţiului Schengen”, a precizat premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă în discursul său ținut în faţa delegaţilor la congresul PPE, potrivit Agerpres.

El a precizat că România așteaptă de 10 ani să intre în Schengen.

„Acest lucru este spus şi de Comisia Europeană de peste zece ani şi este ceea ce spune Parlamentul European de foarte mult timp. România aşteaptă de zece ani să adere la spaţiul Schengen şi credem că această decizie nu va mai fi amânată”, a menționat Nicolae Ciucă.

România este pregătită şi angajată să contribuie la eforturile europene prin utilizarea gazelor naturale interne din Marea Neagră, prin investiţii în noi tehnologii în domeniul energiei nucleare şi al producerii de energie regenerabilă, dar şi prin eforturi de a consolida conectivitatea energetică în regiunea noastră.

Nicolae Ciucă, la congresul Partidului Popular European de la Rotterdam:

De asemenea, delegația PNL prezentă la Congresul Partidului Popular European de la Rotterdam a impus introducerea unui paragraf referitor la susținerea aderării României la Spațiul Schengen într-o Rezoluție de poziție.

„România, Croația și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile necesare pentru a adera la spațiul Schengen și așteaptă în continuare adoptarea deciziei de aderare în cadrul Consiliului. Locul Bulgariei, Croației și României este în spațiul Schengen, mai ales acum, când ne confruntăm cu multe provocări umanitare și de securitate la granițele UE”, se arată în paragraful menționat, potrivit PNL.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, împreună cu secretarul general Lucian Bode şi o delegaţie a PNL au participat la Congresul Partidului Popular European (PPE), pe 31 mai şi 1 iunie, la Rotterdam.

Ce ar însemna aderarea României la Spațiul Schengen

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor, compusă din 26 de țări membre, ultimul stat care a aderat fiind Liechtenstein, în 2011, potrivit Ministerului de Interne.

Aderarea la Spațiul Schengen înseamnă:

  • eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
  • set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
  • armonizarea condițiilor de intrare și a normelor privind vizele și cooperarea consulară;
  • cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
  • cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale;
  • crearea și dezvoltarea Sistemului de Informații Schengen.

România a devenit stat membru al Uniunii Europene în 2007, iar îndeplinirea criteriilor prevăzute în ansamblul de măsuri Schengen a fost recunoscută încă din iunie 2011.

Totuși, din cauza altor condiții neîndeplinite, precum rapoartele negative ale Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind corupția și sistemul judiciar din România, votul de admitere în Schengen a fost amânat.

Urmărește-ne pe Google News