MENIU CAUTĂ

Nicu Ceauşescu a provocat moartea gărzii sale de corp

Distribuie

În serialul dedicat lui Nicu Ceauşescu, de la a cărui moarte s-au împlinit ieri 15 ani, publicat pe blogul personal de politologul Vladimir Tismăneanu, care a fost vreme de 12 ani coleg de şcoală cu fiul cel mic al cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu, se află şi o dezvăluire tulburătoare, venită din partea unui alt coleg de şcoală, istoricul de artă Radu Stern, stabilit de peste trei decenii în Elveţia.

A intrat cu viteză într-un tractor

Acesta rememorează un fapt incredibil: un accident mortal de maşină pe care Nicu Ceauşescu l-a făcut pe când avea doar 13 ani. Nicu Ceauşescu împlinise acea vârstă la 1 septembrie 1964, aşa că putem deduce că evenimentul s-a produs spre finalul acelui an sau în prima jumătate a lui 1965, pe parcursul respectivului an şcolar. În plus, cum Stern îl indică drept victimă chiar pe securistul însărcinat cu protecţia lui Nicuşor, probabil că accidentul a avut loc imediat după 22 martie 1965, când Nicolae Ceauşescu devenise deja, după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, prim-secretar al PMR (n.r. – Partidul Muncitoresc Român) – a cărui denumire avea să fie schimbată în PCR la Congresul al IX-lea, din 19-24 iulie 1965, congres ce îl va confirma pe Ceauşescu în funcţia – şi ea schimbată ca titulatură – de secretar general, deci de lider al partidului.
”N-ai amintit episodul din clasa a VIII-a, când a avut accidentul de maşină: conducea, evident fără permis, şi a intrat într-un tractor, omorându- şi garda personală, la 13 ani, nici jocul lui cu săritul gardului la el acasă, spunându- le securiştilor care-l păzeau: «Dacă mă împuşcaţi, vă jupoaie mama!», nici cele când St. Bernardul lui Nicu scăpa şi toţi securiştii din cartier primeau misiunea să prindă câinele”, îi scrie Stern lui Tismăneanu, reamintindu- i întâmplări din timpul şcolii făcute împreună la Liceul nr. 24, actualul ”Jean Monnet”.

Stropea fetele cu pistolul cu parfum

Stern mai pomeneşte şi alte năzdrăvănii de-ale elevului Nicu Ceauşescu, mult mai puţin letale. ”De fapt, era destul de timid, departe de aroganţa de mai târziu. Mai ales cu fetele. Dacă era o fată care- i plăcea, pe la paisprezece ani, avea două metode de a-i atrage atenţia. Prima, ţinea în ambele mâini câte un ac cu gămălie şi o înţepa pe aleasă în fese.
Cum avea două ace, dacă biata fată se apăra, putea s-o înţepe în fesa neprotejată, cu acul din cealaltă mână. «Jocul » ăsta îl amuza la culme. A doua metodă nu era mai puţin brutală: Nicu poseda o cantitate de parfum bulgăresc, probabil primit de mama lui într-o călătorie în ţara prietenă.
Mai avea şi un pistol (cu apă) rusesc de mari dimensiuni, în formă de rachetă. Parcă-l văd şi azi! Roşu! I-a venit ideea să le combine! Încărca pistolul cu parfum, care mirosea oribil, şi alegea o fată care-l interesa şi o stropea cu pistolul. Nenorocita, stropită cu circa jumătate de kilogram de parfum, era învoită să se ducă acasă ca să facă duş şi să se schimbe complet”, scrie Stern.

În 1972, a accidentat-o mortal pe Doina Hîlmu

Doina Hîlmu a pierit, la doar 18 ani, sub roțile mașinii conduse de Nicu CeaușescuDupă cum aţi putut afla, în exclusivitate, în Libertatea din 18 iunie 2010, Nicu Ceauşescu a accidentat- o mortal, în 4 iunie 1972, pe Şoseaua Aviatorilor, pe tânăra în vârstă de doar 18 ani Doina Hîlmu.
Biografia ”Prinţişorului” mai conţine, pe lângă accidentul mortal rememorat de Radu Stern, şi o altă victimă, Doina Hîlmu. Era o zi de duminică, 4 iunie 1972, puţin peste ora amiezii şi în condiţiile în care circulaţia din Bucureşti, în acele vremuri, era departe de valorile traficului de astăzi.
Şi totuşi, Doina Hîlmu a fost lovită în plin, chiar pe trecerea de pietoni din apropierea rondului de la Statuia Aviatorilor, de maşina condusă cu o viteză de 140 km/h, de Nicuşor. Fireşte, a fost găsit un ”ţap ispăşitor”, în persoana sergentului-major de miliţie George Răşchitor, care, în alte ocazii, era şoferul lui Nicu.
Dar, în acea zi, la volan se afla chiar fiul secretarului general al PCR. Răşchitor a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare, din care a executat un an şi trei luni. Doina Hîlmu a fost îngropată în cimitirul Străuleşti-Vechi. ”Prinţişorul” a fost ”pedepsit” crunt, fiind trimis pentru o vreme în Elveţia.
Nicuşor Ceauşescu a călcat-o pe Doina Hîlmu cu 140 de Km/oră

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje pe Libertatea.

Comentarii