Romanii pot bea din aceasta iarna vin facut de unul din cei mai apreciati oenologi din lume, australianul Stephen Bennett. Acesta lucreaza, din vara, pentru Murfatlar, unde a produs vinuri seci, recolta 2001. Inainte de a veni in Romania, el a pus pe roate industria vinului din Bulgaria, Macedonia, Ungaria si Ucraina, tari ce exporta deja cantitati impresionante de vin.
Unul din cei mai cunoscuti oenologi din lume lucreaza in culturile viticole de la Murfatlar. Acesta are un contract pe trei ani, perioada in care vrea sa schimbe imaginea vinului romanesc peste hotare. El spune ca in doi ani, strainii se vor bate pe vinurile noastre seci, acestea avand o aroma aparte.
Stephen Bennett, in varsta de 44 de ani, ne-a declarat ca nu exista o regula generala care sa spuna care vinuri sunt bune si care sunt rele. „Eu incerc sa le spun romanilor sa trateze fiecare pahar ca pe o noua experienta. Dar nu mai mult de doua pe zi, pentru ca vor avea de luptat cu mahmureala. Vinul bun este cel care iti place. Poate sa fie un vin despre care ai crede ca este esenta de coaja de copac, dar daca omul il bea cu placere, nu ai ce face”, si-a inceput povestea Bennett.
Afland ca pe colinele Murfatlarului munceste un strain, taranii simpli din zona s-au inghesuit ca la urs sa-l vada. Si cum pentru acestia Australia inseamna doar canguri, e lesne de inteles ce porecla a primit specialistul de la antipozi. Insa Bennett poate sta linistit, pentru ca nimeni nu-l striga prin tarlale in acest fel. „Cat au fost cele doua luni de foc, in toamna, aici s-a lucrat zi lumina. Tot timpul era printre noi. Gusta cate un strugure, altadata se uita la butucii de vita atent, ne zambea si vorbea cu inginerii. Nici Ceausescu nu se uita asa atent la noi, cum lucram. Totusi, te simti bine cand vezi ca unui sef ii pasa de ce se intampla”, ne-a spus un muncitor in varsta.
In ceea ce priveste relatia australianului cu romanii, Bennett ne-a spus ca au fost ceva probleme in impunerea unor idei, dar s-au rezolvat.
„Cel mai greu a fost cu comunicarea. Am un translator, dar sa vorbesti luni de zile rar, sa repeti de trei ori acelasi lucru, este foarte obositor. Peste putin timp voi pleca acasa, dar asta pana in vara. Altfel as innebuni. Si mai e si frigul asta cumplit, cu care nu ma pot obisnui. Mi-e dor de clima de acasa, de oameni si de vinul de acolo”, ne-a mai spus oenologul australian.
Chiar daca tehnologia producerii vinului se face ca peste ocean, maniera de consum din Romania este diferita. „Noi bem vinul cum beti voi tuica. Il dam peste cap”, spune Bennett. Specialistul ne recomanda sa bem vinurile seci de la frigider, in special pe perioada verii, iar cele rosii, la temperatura camerei, mai ales in acest sezon. Ca un mic secret, iarna, vinurile albe seci pot fi consumate tot la temperatura camerei.
Despre modalitatea de a obtine un vin bun, Bennett spune ca e nevoie de atentie, curatenie si putina stiinta. Strugurii trebuie spalati, butoaiele lustruite, ca in must sa nu ajunga alte substante decat cele eliberate de ciorchine. Daca un butuc este bolnav, i se decide imediat soarta. La Murfatlar, Bennett supravegheaza absolut tot ce se intampla, de la prasila viei pana la imbuteliere. Verifica butucii, modul cum se sapa, cum se stropeste via, cum sunt culesi strugurii, tasarea acestora si tragerea vinului de pe drojdie. Nu se desfasoara nici o operatiune fara consultarea lui. „Daca nu ai grija de vita cel putin cum ai grija de tine, nu ai ce cauta pe plantatie. Eu am facut in toamna asta Sauvignon Blanc, Dry Muscat, Dry Riesling, Pinot Grigio, Cabernet Sauvingnon si Merlot. In doi sau trei ani sunt sigur ca cei de aici vom exporta vagoane intregi de vin. Am urmat „reteta succesului” si in Bulgaria, unde am stat sase ani. Acum bulgarii exporta in cantitati industriale. Eu cred ca romanii au un viitor mare cu vinul. Depinde doar de ei daca invata ceva de la mine, pentru ca eu nu voi fi aici pentru totdeauna”, ne-a mai spus australianul.