Mergi direct la conținut »
Legea care acordă cazare şi mese gratuite în internate elevilor din învăţământul profesional, promulgată de șeful statului
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Legea care acordă cazare şi mese gratuite în internate elevilor din învăţământul profesional, promulgată de șeful statului

Legea care acordă cazare şi mese gratuite în internate elevilor din învăţământul profesional, promulgată de șeful statului

Legea care acordă cazare şi mese gratuite în internate elevilor din învăţământul profesional a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, vineri. Propunerea legislativă a fost adoptată pe 3 aprilie, de Senat cu 91 de voturi pentru, 2 abțineri și un vot împotrivă.

De Valentina Postelnicu,

Guvernul și comisia de învățământ din Senat au dat un aviz pozitiv propunerii legislative inițiate de social-democratul Liviu Pop, care prevede acordarea gratuității la masă și cazare în cămine pentru elevii din învățământul profesional și tehnic, de către administrațiile locale.

Liberalii au transmis în plen că inițiatorii ar trebui să întrebe și administrațiile locale, când vin cu astfel de propuneri, pentru a vedea dacă au capacitatea financiară pentru a susține o astfel de prevedere. Social-democrații au răspuns că inițiativa legislativă se referă la un drept, nu la obligativitate.

”Prin amendamente, obligativitatea s-a transformat în posibilitate”, a spus un senator, precizând că astfel sunt șanse să nu se aplice niciodată. Acest proiect de lege trebuie reanalizat și creată obligativitatea, inclusiv cu precizarea sursei de finanțare”, au răspuns liberalii.

Ecaterina Andronescu (PSD) a declarat în plen că în acest moment, părinții nu mai doresc înscrierea copiilor în școlile profesionale, iar acest stimul prin gratuitatea mesei și a cazării ajută la diminuarea abandonului școlar.

”Nu putem crea obligatia pentru toate autoritățile locale, pentru că nu peste tot sunt spații pentru cazare și cantine, dar acolo unde este un interes pentru lipsa de locuri de muncă, este normal să facem acest lucru”, a explicat senatorul PSD,

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta
Recomandări

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta

UDMR a anunțat că susține proiectul de lege inițiat de PSD.


Pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului se află doi modificări propuse la Legea educației, în timp ce alte trei figureză pe ordinea de zi a Comisiei de învățământ, marți.

Astfel, luni, senatorii trebuie să dezbată și să voteze propunerea lui Liviu Pop ca elevii înscriși la învățământul profesional și tehni cu durata de minimum trei ani să beneficieze de masă şi cazare gratuite în cantinele şi internatele şcolare. Potrivit expunerii de motive, prin adoptarea acestei legi se urmărește diminuare abandonului școlar, ce ar avea drept consecință șomajul.

Senatorii trebuie să dezbată și să voteze luni și modificările privind modalitatea de finanțare a școlilor. Astfe, potrivit propunerii inițiale tot de Liviu Pop, unitățile de învățământ ar trebui să primească finanțare exclusiv de la bugetul de stat, nu și de la primării, cum s-a întâmplat în ultimii 16 ani. Potrivit expunerii de motive, se urmărește evitarea situațiilor în care școlile nu au primit finanțare, deoarece primăriile nu au adoptat bugetul.

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!
Recomandări

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!

Alte două inițiative legislative se află pe masa Comisiei de învățământ a Senatului. Două dintre ele se referă la modalitatea de pensionare a profesorilor. Potrivit uneia dintre inițiative, profesorii se pot pensiona la 70 de ani, în loc de 65 de ani. O altă inițiativă permite pensionarea anticipată a cadrelor didactice cu trei ani înaintea împlinirii vârstei legale.

A treia inițiativă care se află pe masa Comisiei de învățământ se referă la modalitatea de alegere a directorilor de școliConcret, propunerea prevede ca directorii să fie aleşi din rândul profesorilor care predau la respectiva şcoală.

Close
Închide
  Close