MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Noul indicator bancar nu se aplică la Prima Casă, dobânzile acestor credite rămân legate la ROBOR

Distribuie

Noul indicator de referință privind creditele, publicat joi de către Banca Națională a României (BNR), nu se aplică împrumuturilor derulate prin programul Prima Casă, astfel că dobânzile la aceste credite rămân în continuare legate de indicele ROBOR, care este mai mare, scrie Profit.ro.

Programul Prima Casă are o lege specială, care nu a fost modificată prin ordonanța de urgență ce introduce noul indicator.

”Noul ROBOR” are o valoare de 2,36%, spre deosebire de indicele ROBOR la 3 luni, care era joi la 3,37%.

PSD promite scăderea ratelor, dar reducerea nu e sigură

Rovana Plumb, fost ministru al Fondurilor Europene, a anunțat miercuri că prin intrarea în vigoare a noului indicator ratele românilor vor scădea cu 18%.

Însă reducerea ratelor nu este sigură, deoarece dobânzile la credite se calculează după formula indice de referință + marja băncii. Băncile pot crește marja sau pot introduce noi comisioane.

Se aplică doar credielor noi

Concomitent, indicatorul se aplică doar împrumuturilor noi și refinanțărilor, nu și celor aflate în derulare.

Altfel spus, cei care au deja credite de consum, pot beneficia de dobânzi mai mici doar dacă fac refinanțare.

Firmele rămân tot cu ROBOR

În fine, noul indicator, bazat doar pe tranzacțiile reale dintre bănci, nu se aplică decât creditelor pentru persoanele fizice. Firmele din România care vor să ia credite vor avea dobânzi legate tot la ROBOR.

De asemenea, nu trebuie presupus că IRRC, cum se numește noul indicator, va rămâne mereu sub nivelul ROBOR. Este posibil ca nivelul acestuia să crească în viitor.

Citește mai multe despre banca, BNR, dobanda, dobanzi, Prima Casa și ROBOR pe Libertatea.

Comentarii