Mergi direct la conținut »
„Noul ROBOR”: BNR a anunțat indicele de referință pentru creditele consumatorilor, în funcție de care se vor calcula dobânzile la împrumuturile în lei
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

„Noul ROBOR”: BNR a anunțat indicele de referință pentru creditele consumatorilor, în funcție de care se vor calcula dobânzile la împrumuturile în lei

Banca Națională a României (BNR) a publicat indicatorul care va înlocui ROBOR în creditele românilor și în funcție de care se vor calcula dobânzile la împrumuturile noi în lei. Numit indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), acesta se calculează ca medie aritmetică a dobânzilor zilnice din tranzacțiile interbancare de pe trimestrul anterior.

De Daniel Ionașcu,

În acest caz, este vorba de tranzacțiile din trimestrul al patrulea al anului trecut.

Cât este valoarea noului indicator

Valoarea noului indicator este de 2,36%. Spre comparație, indicele ROBOR la 3 luni, care era anterior valoarea de referință pentru majoritatea creditelor în lei, este astăzi la 3,37%.

Important este de știut că noul indicator se aplică doar la creditele noi și la refinanțări, nu și la contractele aflate în derulare. Astfel, cei care au deja credite în lei și vor să li se aplice noul indicator trebuie să facă refinanțare.

Rovana Plumb, fost ministru al Fondurilor Europene, a scris miercuri pe Facebook că prin noul indicator ratele românilor vor scădea cu 18%. Aceasta nu a menționat însă că e vorba doar de credite noi.

Diferența între ROBOR și noul indice este de 30% în acest moment. Acest lucru nu înseamnă automat o reducere cu 30% a dobânzii sau a ratelor, căci băncile mai pot adăuga diverse comisioane sau să crească marja proprie.

De asemenea, noul indicator nu se aplică împrumuturilor luate prin programul Prima Casă.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Scandalul ROBOR

Înlocuirea ROBOR din formula pentru dobânzi vine după un întreg scandal legat de acest indicator.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a acuzat că indicele ROBOR este ”trucat”. De asemenea, Darius Vâlcov – consilier pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă – a afirmat că majorarea ROBOR de la începutul anului a avut loc doar ca să crească ratele românilor.

BNR a respins la acel moment acuzațiile, iar Mugur Isărescu – guvernatorul băncii centrale – a avertizat că în luna februarie valoarea din tranzacțiile reale a depășit indicele ROBOR.

Senatorul Zamfir a depus recent un amendament prin care noul indicator să se aplice și creditelor în derulare.

Close
Închide
  Close