[libgallery id=”1876697″]

FOTO: Adrian Manolache

UPDATE ora 18.07 Ludovic Orban a fost anunțat oficial câștigător, la Congresul PNL. El a devenit noul președinte al Partidului Național Liberal, după ce l-a învins pe Cristian Bușoi. Orban a fost votat de 3.518 delegați în timp ce Cristian Bușoi ar primit doar 952 de voturi.

”Port pe umeri răspunderea de a transforma PNL în forța politică cde care are nevoie România. Victoria de astăzi nu este victoria mea, ci a PNL și conține germenii viitoarei victorii a PNL, pentru România”, a spus Ludovic Orban, după anunțarea votului.

Potrivit lui Orban, după acest vot, PNL va fi un partid de dreapta, liberal conservator, care se va bate pentru a implementa politici de dreapta.

”Mă voi bate cu toată forța mea ca în 2019 să câștigăm un nou mandat pentru Klaus Iohannis, iar după această victorie să câștigăm alegerile locale”, le-a promis Ludovic Orban delegaților PNL. El le-a spus liberalilor că ținta sa este și câștigarea alegerilor parlamentare, peste 4 ani, și apoi preluarea puterii guvernamentale.

UPDATE ora 16.30 Ludovic Orban este noul președinte al PNL, au precizat surse liberale pentru Libertatea. Diferența dintre el și Cristian Bușoi a fost foarte mare, au mai precizat sursele din PNL.

O mamă din diaspora: „M-au șocat comentariile venite pe internet din România la adresa fetei mele, adolescentă din Danemarca, care-i reproșau că și-a luat rujuri din primul salariu. Aici, tinerii lucrează și de la 15 ani”
Recomandări
O mamă din diaspora: „M-au șocat comentariile venite pe internet din România la adresa fetei mele, adolescentă din Danemarca, care-i reproșau că și-a luat rujuri din primul salariu. Aici, tinerii lucrează și de la 15 ani”

UPDATE ora 15.00 Votul pentru alegerea preşedintelui PNL a început sâmbătă în cadrul Congresului liberalilor care se desfăşoară la Romexpo.  La momentul începerii votului şi-au înregistrat prezenţa peste 4.600 de liberali care vor vota moţiunile celor doi candidaţi.

Candidații la șefia PNL se atacă reciproc în discursurile din cadrul Congresului PNL

UPDATE ora 14.50 Cristian Buşoi le-a transmis delegaților la Congres că ar putea să fie ferm, pentru că au fost colegi care i-au cerut să vorbească mai tare, cu mai mult nerv, şi l-a întrebat pe contracandidatul său Ludovic Orban dacă el le poate înapoia critica celor din vechea conducere, care acum îl susţin.

”Da, Ludovic, ai avut dreptate când spuneai că unde nu este cap, vai de picioare şi peştele de la cap se împute. Am fost amândoi victimele unor decizii neinspirate de la nivel naţional. Eu, primul candidat retras din cursă, tu, al doilea, Cătălin Predoiu, al patrulea candidat. (…) Mai cred, Ludovic, că te-ai înconjurat de oameni pe care tu pe bună dreptate i-ai criticat, în care nu crezi şi nu cred în tine şi în felul acesta nu cred că o să reuşeşti ceea ce îţi propui. Oameni care te-au sfătuit să nu accepţi o dezbatere, deşi am fi putut să arătăm românilor că în PNL există competiţie, două viziuni diferite, dar în final putem să ne strângem mâna, aşa cum o vom face astăzi. (…) Cred că şi Ludovic Orban trebuie să aibă un loc în PNL”, a spus Buşoi.

Cercetător la Harvard, despre „exodul creierelor” din România: „Răspunsul nu este să-i reținem pe oamenii inteligenți și să le spunem: «Nu vă educați», ci să creăm oportunități ca să se întoarcă”
Recomandări
Cercetător la Harvard, despre „exodul creierelor” din România: „Răspunsul nu este să-i reținem pe oamenii inteligenți și să le spunem: «Nu vă educați», ci să creăm oportunități ca să se întoarcă”

Ludovic Orban i-a răspuns, tot de la tribuna Congresului: „Niciun blat cu PSD. Să fie clar, cunosc bine acest partid, ştiu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de acum să înceteze orice negociere de culise, să înceteze orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcţii sau pentru avantaje personale, sau pentru afaceri făcute cu PSD. Cine vrea să lupte alături de noi îl aşteptăm, cine nu vrea să lupte o să rămână mai în spate”, a spus Ludovic Orban.

Potrivit lui Orban, nici decizie politică importantă în PNL nu mai trebuie luată în spatele uşilor închise de la centru, ci după consultarea bazei partidului.

„Niciun stranier care să fie titularizat pe o funcţie pe care PNL poate să depună candidat sau să numească în locul celor merituoşi din PNL, chiar dacă l-ar chema Dacian. Există mii de Dacieni Cioloşi în PNL, care nu au avut norocul să fie sprijiniţi (…). Sunt în PNL şi au rămas alături de noi. Să dea Dumnezeu să putem să-i scoatem la suprafaţă”, a spus liberalul, dând garanţii că niciun „Agamiţă Dandanache” nu fi trimis de la centru să candideze într-o filială.

 

Bușoi: Nu voi promova găşti în interiorul PNL, nu voi stimula conflicte în filiale; PNL are nevoie de un nou suflu și de o nouă viziune

Mesajul unui cadru didactic: Ni se spune că muncim 4 ore pe zi. Stiți care e programul nostru?
Recomandări
Mesajul unui cadru didactic: Ni se spune că muncim 4 ore pe zi. Stiți care e programul nostru?

UPDATE ora 14.20 Candidatul la șefia PNL Cristian Bușoi a declarat în cadrul Congresului că PNL are nevoie de un nou suflu și de o nouă viziune.

”Dacă PNL nu se schimbă, va fi foarte greu să învingem stânga, PSD. Trebuie să întărim parteneriatul cu Klaus Iohannis, trebuie să susţinem cu mai multă energie proiectul domniei sale pentru România, trebuie să comunicăm mai bine între noi, să ne coordonăm mai bine”, a arătat Buşoi, subliniind că el nu a criticat niciodată partidul şi nu s-a gândit niciodată că ar putea să beneficieze de imagine pe seama partidului, criticând PNL.

Bușoi a mai spus că nu mai vrea ca PNL să fie împărţit în buni şi răi, în consumatori de voturi şi aducători de voturi. ”E greşit. Nu voi promova găşti în interiorul PNL, nu voi stimula conflicte în interiorul filialelor. Nu mă voi folosi niciodată în PNL de dictonul dezbină şi cucereşte. Voi aduna laolaltă toate energiile din jurul PNL”, a mai spus Cristian Buşoi.

Cristian Buşoi candidează cu moţiunea „PNL – partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică”. Mesaje de susţinere pentru candidatura acestuia au exprimat liberalii Theodor Stolojan, Mugur Cozmanciuc, Alin Tişe şi Nicoale Robu.

UPDATE ora 14.00 Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, le-a transmis liberalilor să-i voteze pe cei mai vrednici şi devotaţi liberali în fruntea partidului.  „Vă îndemn să votaţi pe cei mai vrednici şi devotaţi liberali în fruntea partidului, în aşa fel încât ca el să fie bine condus. Vă mai rog să nu uitaţi nicio clipă că sunteţi membri ai unui istoric partid care şi-a slujit mereu ţara în momentele ei de cumpănă şi mai ales că sunteţi urmaşii marilor noştri Brătieni. Aşa să vă ajute Dumnezeu!”, se arată în mesajul lui Mircea Ionescu-Quintus, citit de liberalul Virgil Guran.

Turcan: Mulți au cântat prohodul liberalilor, dar partidul are în sondaje 27%

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că, deşi mulţi au „cântat Prohodul” liberalilor, partidul are în toate sondajele 27%.

„Mulţi ne-au cântat Prohodul şi au spus că PNL a murit sau se mai zbate. Din fericire, constant, în ultima perioadă, PNL are peste 27% în toate sondajele de opinie, chiar şi în cele măsluite. PNL a dat un important semn de viaţă la alegerile parţiale. (…) Fără complicităţi sau înţelegeri ruşinoase se poate câştiga. (…) PNL a trecut de 31% la alegerile parţiale”, a spus Turcan, la Congresul PNL.

Ea a explicat că, deşi nu a fost simpatică multora, a încercat să ţină partidul unit. „Unirea face puterea. Acesta a fost scopul fuziunii dintre PNL şi PDL şi aceasta trebuie să fie provocarea noastră astăzi, după acest Congres (…) După eşecul de la alegerile parlamentare, misiunea pe care am primit-o a fost una clară şi limitată. Să ţin partidul unit. (…) Multora nu le-am fost simpatică, nici nu mi-am propus (…). Am urmărit să imprim nişte crezuri – să ai încredere şi respect în colegii tăi. (…) Trebuie să admitem că, uneori, ne-a lipsit şi respectul între noi, exact acel respect prin care poţi să susţii ciudat şi argumentat o opinie contrară, să pui politica în interesul public mai presus de interesul personal. După alegeri mi-aş dori să ne întâlnim în tranşee”, a mai spus Turcan.

Consilier prezidențial, mesaj către liberali: România are nevoie azi, mai mult ca oricând, de partide puternice

UPDATE ora 12.00 Consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan a transmis un mesaj delegaților prezenți la Congresul PNL.

”Îmi doresc şi preşedintele Iohannis îşi doreşte acest lucru, ca această energie să se transforme în zilele, lunile şi anii viitori în proiecte pentru România şi pentru cetăţenii acestei ţări. România are nevoie azi, mai mult ca oricând, de partide puternice. Prin partid puternic nu înţelegi însă un partid unde liderul său este puternic, ci un partid unde democraţia internă este reală, unde există dezbatere, unde toate resursele partidelui sunt folosite la potenţialul lor maxim”, a afirmat consilierul prezidențial.

Ștefan  mai spune că un partid puternic înţelege preocupările, grijile, nevoile şi aspiraţiile electoratului său şi răspunde articulând programe şi politici publice eficiente şi responsabile.

”Un partid puternic oferă, în acelaşi timp, cetăţenilor o viziune pentru România, arată clar de ce vrea puterea şi ce va face cu ea, un partid puternic va convinge imediat că exercită puterea nu pentru liderii săi sau pentru apropiaţii lor, ci pentru cetăţeni şi comunităţile lor, pentru a intări postura României în plan regional, european şi în lume”, mai transmite Laurențiu Ștefan.

 

UPDATE ora 11.00 Congresul PNL a început, sâmbătă, la Romexpo, în prezența a aproximativ 3.000 de delegați din cei 5.000 anunțați inițial. La lucrări participă parlamentari, lideri locali, europarlamentarii PNL.

Cei doi candidați, Ludovic Orban și Cristian Bușoi se pregătesc să își prezente moțiunile în fața membrilor PNL.

Ludovic Orban este noul președinte al PNL. „Mă voi bate ca în 2019 să câștigăm un nou mandat pentru Klaus Iohannis”

În primul rând se află mai mulți lideri vechi ai partidului: primarul Clujului, Emil Boc și fostul președinte Vasile Blaga, sau Petre Roman.

Ludovic Orban este noul președinte al PNL. „Mă voi bate ca în 2019 să câștigăm un nou mandat pentru Klaus Iohannis”

Înainte de începutul Congresului, liberalii, veniți din toate părțile țării, s-au oprit la terasele de lângă Romexpo pentru a mâna și a bea o cafea. Candidații la funcția de președinte au profitat de ocazie să facă poze și să mai facă campanie. Cozile la mici și friptură s-au mărit, însă delegații au așteptat, liniștiți, să le vină rândul. Nici criza politică nu a fost ocolită. La mese se auzeau comentarii și predicții privind deznodământul moțiunii de cenzură.

Ludovic Orban este noul președinte al PNL. „Mă voi bate ca în 2019 să câștigăm un nou mandat pentru Klaus Iohannis”

UPDATE ora 10:45. Alina Gorghiu, fostul președinte al PNL, a spus că, prin alegerea președintelui PNL, astăzi, se încheie procesul de unificare a partidului și că, în acest moment, PNL este „singurul partid politic stabil, care a organizat alegeri interne democratice, fără tulburări inutile”. „Oricum va fi, astăzi câștigă PNL”, a mai spus fostul lider al liberalilor.

Noul președinte al PNL, ales sâmbătă

Ludovic Orban este noul președinte al PNL. „Mă voi bate ca în 2019 să câștigăm un nou mandat pentru Klaus Iohannis”

La Congres sunt invitați să susțină discursuri secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White, consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan și liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Attila Korodi. De asemenea, vor susține discursuri președintele de onoare al PNL Mircea Ionescu-Quintus și președintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan.

Ludovic Orban candidează cu moțiunea „PNL — Forța Dreptei”, iar Cristian Bușoi, cu moțiunea „PNL — partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică”. Președintele PNL București, Cristian Bușoi lansa, recent, o provocare către contracandidatul său la șefia PNL, Ludovic Orban, pentru a participa la o dezbatere, cu o săptămână înainte de Congresul unde va fi aleasă noua conducere a partidului.

La șefia PNL și-au anunțat candidaturile Cristian Bușoi, șeful filialei PNL București,  Ludovic Orban și Viorel Cataramă, care nu a reușit să primească susținerea filialelor pentru a intra în cursa finală.  Cătălin Predoiu care inițial anunțase că vrea să intre în cursa pentru șefia partidului, s-a retras pe ultima sută de metri.

Pentru funcția de președinte al CA candidează Ioan Cupșa, Paul Cotta, Daniel Buda și Andreea Rabotka, iar pentru cea de președinte al CNRC — Mihai Barbu și Gabriela Horga. Vor fi aleși patru prim-vicepreședinți, secretarul general, 16 vicepreședinți: 8 vicepreședinți pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate și 8 vicepreședinți pe regiunile de dezvoltare și 16 membri pentru Biroul Executiv, trezorierul și membrii comisiilor CA și CNRC. Secretarul general al liberalilor este propus de președintele PNL.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce l-a DERANJAT teribil pe Regele Charles, în România! Nu s-a putut abţine, ce s-a întâmplat în Valea Zălanului
Playtech.ro
Ce l-a DERANJAT teribil pe Regele Charles, în România! Nu s-a putut abţine, ce s-a întâmplat în Valea Zălanului
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Viva.ro
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
PUBLICITATE
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
Afacerea genială pusă la cale de o familie de români. Cum arată mierea în două culori și de ce i-ar putea umple de bani produsul
FANATIK.RO
Afacerea genială pusă la cale de o familie de români. Cum arată mierea în două culori și de ce i-ar putea umple de bani produsul
Putin își construiește un nou buncăr antiatomic. Ce dotări va avea adăpostul amplasat sub cel mai de elită spital din Rusia
Știrileprotv.ro
Putin își construiește un nou buncăr antiatomic. Ce dotări va avea adăpostul amplasat sub cel mai de elită spital din Rusia
Un sibian a dat peste o adevărată comoară, la doar o săptămână după ce a primit autorizație pentru detectorul de metale. "A scos un pumn plin de monede"
Observatornews.ro
Un sibian a dat peste o adevărată comoară, la doar o săptămână după ce a primit autorizație pentru detectorul de metale. "A scos un pumn plin de monede"
"Nu am fost invitat, că nu sunt iubit". Reacţia lui Ilie Năstase despre vizita Regelui Charles al III-lea în România. Cu ani în urmă s-au cunoscut: "Mi-a zis că nu ştia că sunt român"
Orangesport.ro
"Nu am fost invitat, că nu sunt iubit". Reacţia lui Ilie Năstase despre vizita Regelui Charles al III-lea în România. Cu ani în urmă s-au cunoscut: "Mi-a zis că nu ştia că sunt român"
Cum arată soția lui Mihai Dedu și ce spune știristul de la PRO TV despre mariajul lor: 'Soția mea e în Pro TV din 1996'
Unica.ro
Cum arată soția lui Mihai Dedu și ce spune știristul de la PRO TV despre mariajul lor: 'Soția mea e în Pro TV din 1996'
Horoscop 4 iunie 2023. Peștii au șansa de a străluci pe baza imaginii pe care o au alții despre ei și calitățile lor excepționale
HOROSCOP
Horoscop 4 iunie 2023. Peștii au șansa de a străluci pe baza imaginii pe care o au alții despre ei și calitățile lor excepționale