Mergi direct la conținut »
Directorul Agenției Naționale de Transplant a fost demis. Alexandra Anca Mureşan, noul director al ANT
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Directorul Agenției Naționale de Transplant a fost demis. Alexandra Anca Mureşan, noul director al ANT

Directorul Agenției Naționale de Transplant a fost demis. Alexandra Anca Mureşan, noul director al ANT

Directorul Agenției Naționale de Transplant a fost demis. Ministrul Sănătii, Sorina Pintea, a numit-o miercuri pe doctoriţa Alexandra Anca Mureşan în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.

De Elvira Gheorghiță,

“Se impune restructurarea Agenţiei Naţionale de Transplant, pentru bună funcţionare şi transparentizare a activităţii de transplant în România. Numirea de astăzi este un prim pas în acest sens. Am încredere că noul director executiv va reuşi să organizeze un sistem care să funcţioneze în condiţii optime, în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de efectuarea unui transplant. Mai mult, sperăm că noua lege a transplantului va putea fi gata în cel mai scurt timp pentru consultare. Mi-am propus să continui să fac tot ceea ce-mi stă în putinţă pentru că drama tânărului care a pierdut ieri lupta cu viaţa să nu se mai repete”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

noul sef al ANT, dr Anca Muresan

Printre atribuţiile directorului executiv al ANT, se numără: reprezentarea ANT în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din ţară şi din străinătate; aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrativă, dar şi acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant.

De asemenea directorul executiv va autoriza importul şi exportul de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare şi va supraveghea sistemul de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate trasplantării, în conformitate cu directivele şi recomandările Uniunii Europene

Noul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Alexandra Anca Mureşan, este medic primar chirurgie generală din anul 2013. Până în prezent, şi-a desfăşurat activitatea la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „prof. dr Octavian Fodor” din Cluj -Napoca. Este un bun cunoscător al proceselor de control al calităţii şi al normelor legislative din domeniul sanitar.

Decizia vine la două zile după moartea lui Călin Farcaș, un tânăr de 29 de ani care s-a stins după ce nu a primit transplantul de plămâni care i-ar fi putut salva viața. Călin strânsese suma de 200.000 de euro și urma să plece în India, după ce fusese refuzat de clinici din Europa. Din păcate, a fost prea târziu, iar tânărul a murit luni seară, la Institutul Marius Nasta din București.

Close
Închide
  Close