ca vitamina C protejeaza impotriva racelii. Cate alte asemenea idei or fi gresite? „Daily Telegraph” s-a adresat specialistilor pentru a discerne adevarul de superstitie.
Joanne Lunn, specialist in nutritie, spune ca proverbul „un mar pe zi tine doctorul departe” i se pare foarte logic. „Este adevarat in mai multe sensuri, desi aceleasi beneficii le avem consumand orice fruct proaspat”.
Lunn spune de asemenea ca nu exista explicatii clare pentru care berea nu trebuie amestecata cu vinul la o petrecere, dar exista dovezi ale rezultatelor nefaste ale excesului de alcool. „Atunci cand fructele si cerealele sunt fermentate pentru a produce alcool, rezulta si un compus secundar numit ulei de fuzel. Multe din simptomele mahmurelii se datoreaza prezentei acestuia in organism, asa incat cantitatile mari de bere sau vin trebuie evitate”.
Multi spun ca cea mai sanatoasa parte a painii este coaja. „Reactia de colorare in cafeniu care apare la suprafata painii atunci cand este coapta sau prajita poate produce substante antioxidante, care contribuie la apararea organismului de compusii daunatori din mediu”, spune Lunn. Totusi, nu exista dovezi care sa sprijine faptul ca crusta painii provoaca incretirea parului, asa cum mai spun unii.
Tot o vorba din batrani spune sa nu te culci cu parul ud pentru ca racesti. „Este adevarat ca pierdem caldura la nivelul capului, asa ca daca mergem la culcare sau iesim din casa cu parul ud temperatura corpului scade mai repede”, explica un alt specialist, dr. Archand. „insa racelile sunt cauzate de virusi si suntem mai vulnerabili la acestia atunci cand suntem obositi si stresati. Or, aceste stari pot aparea oricand, indiferet de cat de cald sau frig ne este”.
Se spune ca daca mancam morcov vom vedea mai bine pe intuneric. Ian Anderson, presedintele unei fundatii de oftalmologie, crede ca aici exista ceva adevar. „Legumele proaspete sunt foarte bune pentru ochi, pentru ca ele contin antioxidanti. Un regim alimentar sanatos este foarte important pentru o vedere buna, pentru ca ceea ce mancam afecteaza vasele de sange extrem de fine de la nivelul ochilor”, explica acesta.
Se mai spune si ca daca citesti cu lumina slaba iti pierzi vederea. „Te alegi cu o durere de cap, pentru ca ochii obosesc, dar pe termen lung nu afecteaza vederea”, spune Anderson. „in prezent se fac multe studii asupra cauzelor miopiei, asa ca in curand vom afla mai multe despre influenta factorilor de mediu, dar pentru moment nu s-a dovedit nimic”, spune oftalmologul.